Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Historické Hnězdno bylo hlavním městem Polska

V nížinaté oblasti Velkopolska, které je považováno za kolébku polského státu, se nachází krásné historické město Hnězdno. V minulosti bylo prvním hlavním městem Polska. Dnes jej navštěvují turisté z nejrůznějších koutů Evropy, kteří si chtějí prohlédnout památky i řadu výtečných muzeí.

O vzniku prvního hlavního města Polska vypráví stará legenda. V dávných dobách tři bratři Lech, Čech a Rus hledali společně místo, kde by se mohli usadit. Jednoho dne přišli na pahorek, na němž stál mohutný dub a na něm seděl bílý orel. Čechovi a Rusovi se místo nelíbilo, ale Lech se tu rozhodl zůstat a zbudoval tu svůj hrad. Sídlo podle hnízda nazval Hnězdnem a bílého orla přidal za svůj znak. Od té doby je Hnězdno spojeno se zrodem polského státu, má však také mnoho společného s českým zemským patronem sv. Vojtěchem. 

Hnězdno

Sv. Vojtěch neboli Vojtěch Slavníkovec byl pražským biskupem, který v roce 977 opustil na žádost Boleslava I. Chrabrého Polsko a vydal se na misijní cestu do pohanského Pruska, za účelem obrátit tamní obyvatele na křesťanství. Během misie byl však zabit. Boleslav Chrabrý poté jeho tělo od Prusů vykoupil za zlato a nechal ho uložit právě v Hnězdnu. Tehdejší papež Silvestr II. Vojtěchovo mučednictví ocenil a prohlásil jej za svatého. V roce 1038 do města vtrhl český kníže Břetislav I. a ostatky světce nechal odvézt do Prahy. Tyto ostatky byly později Polsku navráceny a sv. Vojtěch se stal patronem Hnězdna. 

Nejvýznamnější stavbou města je trojlodní gotická katedrála Nanebevzetí Panny Marie tyčící se na kopci Lechu nad městem. Byla postavena ve 14. století na místě dvou starších kostelů – předrománského z roku 970 a románského z poloviny 11. století. V kostele byly v roce 977 uloženy ostatky choti Měška I., Přemyslovny Doubravky a o 20 let později také sv. Vojtěcha. Od roku 1025 až do 14. století byli v katedrále korunováni polští panovníci. Dveře katedrály jsou nejkrásnějším dílem románského umění v Polsku, ukazující scény ze života a smrti sv. Vojtěcha. Katedrálu dnes zdobí dvě barokní věže, které byly v roce 1779 zrekonstruovány podle původního vzoru. 

Hnězdno

V hlavní lodi je vidět bohatá sochařská výzdoba z umělého kamene, jež pochází z druhé poloviny14. století. Krásná je také kaple arcibiskupa Teodora Potockého, kterou v letech 1727 – 1730 ztvárnil Pompeo Ferrari. Je vyzdobena barokními malbami od Mathiase Johannese Mayera. 

Při procházkách městem objevíte kromě majestátní katedrály mnoho dalších zajímavých historických budov. S katedrálou sousedí Arcidiecézní muzeum s náboženskými artefakty, obrazy, sochami, textiliemi a podobiznami z rakví. Opodál najdeme gotický kostel sv. Jana s nástěnnými malbami ze 14. století. Pokud se chcete dozvědět něco více o dějinách města, navštivte muzeum Počátků polské státnosti situované v Piastovském parku. Toto poutavé archeologické muzeum dokumentuje rané dějiny Hnězdna a také období, kdy bylo hlavním městem Polska. 

- jap -

Další články z Polska:
Polsko je země vánočních tradic
Toruň - perníkové srdce Polska
Książ – Hitlerův úkryt
Kwidzyn – katedrála a hrad
Zámek Lancut

Článek byl zobrazen 15 760 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko