Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Polský Balt - nedoceněné kulturní i přírodní bohatství našich severních sousedů

Většina účastníků poznávacích zájezdů do Polska míří do měst a oblastí v jižní polovině země, jako Wroclaw, Krakow nebo místa spojená s holocaustem. Tato místa se řadí mezi nejvyhledávanější hlavně díky dobré dostupnosti a blízké vzdálenosti od hranic a právě jejich výhodná poloha je důvodem větší návštěvnosti než v případě metropole Warszawy, Gdaňsku či přírodních parků na severu Polska.

Kouzlo Hanzovních měst - Gdaňsk, mlýn na mák
Foto: Kouzlo Hanzovních měst - Gdaňsk, mlýn na mák

Přiblížit Warszawu a polské pobřeží Baltu většímu počtu návštěvníků značně pomohl rok 2014 a první testovací jízdy "Polského Pendolina". Rychlovlak vytvořil v Polsku rychlostní rekord - 295 km/h a během testovacích jízd poctil svou návštěvou rovněž největší český testovací okruh u Velimi.  Právě koncepce moderních a rychlých vlakových jednotek a k tomu rozsáhlá modernizace železniční infrastruktury mezi Varšavou a Gdaňskem citelně zlepšila dostupnost severního Polska. Od uvedení polského Pendolina do provozu se na polské železniční síti rapidně zvýšila nejen časová dostupnost, ale i úroveň poskytovaných služeb a komfort. Prakticky ihned po usazení do vlaku ve Varšavě máte možnost si vychutnat několik variací snídaňového menu nebo se nechat v pohodlí svého místa obsloužit z minibarového vozíku. Kvalitní servis polských železnic, komfortní a svižná jízda polským Pendolinem se postará o to, že necelé tři hodiny jízdy mezi Varšavou a pobřežím Baltu utečou příjemným způsobem velmi rychle a je velkým zážitkem. Proč tedy necestovat vlakem za poznáním.

Polsko, rychlovlak do Varšavy
Foto: Polsko, rychlovlak do Varšavy

Varšava (Warszawa) sama o sobě je nečekané překvapení, obnovené historické jádro města pod ochranou UNESCO, zámek a slunné zelené parky a také „polský Manhattan“ s mrakodrapy a království skla. Pyšní se řadou muzeí, galerií i moderním fotbalovým stadionem.

Moderní centrum Varšavy
Foto: Moderní centrum Varšavy

Polské  pobřeží Baltu mnozí označují jako polskou Rujánu nebo království polského jantaru. Ať už dáte oblasti jakékoliv přízvisko, věřte, že celý region a tzv. Trojměstí - tedy města Gdaňsk, Gdynia a Sopoty, vás přivítá s otevřenou náručí a ochromí vaše vjemy. První ze zastávek, největší město polského severu - Gdaňsk  - památka UNESCO - vám nabídne obchůdky s jantarem, velkolepé muzeum druhé světové války, mohutné chrámy, honosné kostely. Nadchne vás architektura hanzovních domů, díky které si uvědomíte, že Gdaňsk byl v minulosti významných hanzovním německy mluvícím městem. Naproti tomu při pohledu na bohaté cejchy a pocit volnosti i otevřenosti nenápadně odkazuje na období tzv. Svobodného města Gdaňsk. 

Přístav v Gdaňsku a žuraw
Foto: Přístav v Gdaňsku a žuraw

Individuálně je možné v rámci pobytu v Gdaňsku vyzkoušet i plavbu podél hlavního přístavu a shlédnout jedno z nejdůležitějších míst světových dějin - poloostrov Westerplatte - místo začátku útočné agrese nacistického Německa na Polsko v roce 1939. Gdaňsk je město mnoha tváří, dvě z nich jsou námořní a válečná historie. 

V rámci vlakových speciálů CK GEOPS za krásami Baltského moře pokračujeme v následujích dnech do dalších míst pobřeží Baltu. Jedno z takových, které nesmíte při poznávání minout je lázeňské město Sopoty s nejstarším polským kasinem, poklidnou lázeňskou atmosférou a nejdelším dřevěným molem v Evropě. Každoročně rovněž místo konání mezinárodní filmového festivalu, kde v minulosti účinkovala i česká zpěvačka Helena Vondráčková. 

Posledním zastaveníčkem v rámci Trojměstí je pro většinu návštěvníků Gdynia - další významný evropský přístav a domov historické válečné lodě Blyskawica. Město ukazuje, že i kombinace industriálu a socialistické zástavby s bohatou hudební undergroundovou scénou má svou duši a dokáže oslovit mnoho cestovatelů.

Fontány a parky v Gdaňsku
Foto: Fontány a parky v Gdaňsku

Únik z měst zajistí cesta na slavnou helskou kosu - úzký poloostrov plný písečných dun, který má v nejužším městě jen okolo 150 metrů a v nejširším 3 km. Mimo písečné dobrodružství lze v městečku Hel na konci kosy obdivovat místa spojená s bývalým vojenským prostorem nebo ochutnat čerstvé ryby a dary Baltského moře v jednom z bister a bufetů na zdejší promenádě provoněné lokálními dobrůtkami. Pohled na kombinaci písečných dun a přesypů ve vnitrozemí a několik přímořských jezer pak nabídne Lebská Sahara. Pravě tam se nachází biosféricky nejzajímavější a nejvzácnější chráněna oblast u Baltského moře - Slowinski park narodowy. Přírodní krásy, moderní architektura i památky UNESCO určitě inspirují k další návštěvě „Polského Baltu“ až po moderní přístavní město Štětín (Szcezcin) se světoznámou budovu opery.

Atraktivitu pomořanského vojvodství ještě umocňuje největší gotická a cihlová stavba světa - bývalé sídlo řádu německých rytířů – hrad a zámek Malbork. Originální suvenýry, prodejny jantaru a také příjemné posezení u kávy v prostředí zámku například pro ty jenž si nevyberou odbornou prohlídku hradu.

Malbork, Velký refektář Sala Krolewska
Foto: Malbork, Velký refektář Sala Krolewska

Závěr pobytu u Baltu si můžete zpestřit například návštěvou nejkrásnějšího městského parku na severu Polska v Gdaňsku (dokonce i s malým vodopádem) a k tomu poslechem famózních varhanních koncertů v katedrále v městské části Oliwa.

Historické i přírodní perly polského severu čekají na vás. Polské Pendolino je připraveno ke startu, tak nastupte s námi.

Bc. Lukáš Zedníček, průvodce CK GEOPS
- PR článek -

Článek byl zobrazen 8 166 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko