Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Chełmno ukrývá řadu významných památek

Na severu Polska se v oblasti Pomořanska rozkládá město Chełmno. Bylo vystavěno v kopcovité krajině, na soutoku Visly s řekou Frybou. Historické centrum města ukrývá řadu významných památek.

Již od raného středověku bylo Chełmno hradištěm ležícím na prastaré cestě spojující hradiště lužické kultury. V 11. a 12. století plnilo funkci zeměpanského hradu. V roce 1228 daroval vévoda Konrád I. Mazovský rozlehlé pozemky německým rytířům. Ty se posléze staly jádrem poměrně velkého státu založeného tímto řádem. Hlavním městem se původně mělo stát rytířské město Chełmno založené roku 1233, ale nakonec dostal toto privilegium Malbork. 

Městské zákony Chełmna, jež vstoupilo do hanzy, však i tak byly vzorem pro mnohá další města. Celé 13. století bylo pro město ve znamení velkého rozvoje. K úpadku začalo docházet až v 18. století, kdy se město dostalo do pruského záboru. Posléze patřilo po nějakou dobu Varšavskému knížectví, Velkoknížectví Poznaňskému a následně Západnímu Prusku.

Chelmno, Polsko

V Chełmně se podařilo dochovat šest ze sedmi kdysi existujících gotických kostelů. Největším z nich je halový kostel Nanebevzetí z let 1280 – 1320, jež krášlí raně gotické fresky a kamenné plastiky. Ze stejného období pochází ještě dva další klášterní kostely – kostel sv. Jakuba a kostel sv. Petra a Pavla. 

Na sklonku 13. století vzniklo ve městě také opatství cisterciáckých jeptišek, složené z unikátní skupiny budov. To později přešlo do rukou benediktinských mnichů a nakonec katolických sester, které zde dodnes provozují nemocnici. Ulicí Dominikańska se dostanete na vnitřní nádvoří, odkud je možné nahlédnout do kostela sv. Jana Křtitele z let 1290 – 1340. Koster má dvě podlaží, z nichž dolní je tvořeno dvěma loděmi a horní jednou lodí, která byla vyhrazena chóru řádu německých rytířů.

Chelmno, Polsko
Foto: kostel sv. Petra a Pavla

Téměř nedotčené zůstalo také takřka nenarušené urbanistické uspořádání a skoro celé městské hradby pocházející z 13. až 15. století. Středověké opevnění je dlouhé 2 270 metrů a je jedním z nejkrásnějších příkladů obranné architektury v Evropě. Hradby jsou doplněny 23 věžemi a dominuje jim opevněná Grudziadzká brána, která byla v roce 1620 upravena na manýristickou kapli. 

Nejkrásnější stavbou Chełmna je renesanční radnice postavená v letech 1567 – 1572. Jsou na ní patrné dřívější gotické prvky. Na zadním průčelí si můžete všimnout železné tyče dlouhé 4, 35 metru. Jde o tzv. chełmenskou délkovou míru neboli „pręt“. Dnes v budově radnice sídlí muzeum. V ulici Franciszkańska objevíte zajímavou barokní budovu z 18. století, ve které v minulosti sídlila Chełmenská akademie otevřená roku 1692.

- jap - 

Další články z Polska: 
Osvětim - smutný památník lidského utrpení 
Polsko je země vánočních tradic 
Veletržní Poznaň 
Wilanowský palác ve Varšavě 
Jelenia Góra – polská perla Krkonoš

 

Článek byl zobrazen 8 605 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko