Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Krakow

Krakov byl po celá staletí sídlem králů a vyhledávaným kulturním i obchodním centrem země. Dnes sice již nedosahuje takového politického a hospodářškého významu jako dříve, přesto si však uchoval svou jedinečnou atmosféru, ve které se snoubí minulost se současností.

Jedno z nejstarších a největších polských měst leží na řece Visle, v jižní části země. Každý rok sem přijíždí na dva miliony turistů obdivovat památky, díky kterým byl Krakov v roce 1978 zařazen na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Podle legendy založil město kníže Krakus, za jehož vlády sužoval místní obyvatele mohutný drak. Ačkoliv socha zlověstného monstra stojí před údajnou slojí dodnes, historikové se přiklánějí k názoru, že původ města i jeho názvu je třeba hledat u Keltů, kteří údolí řeky před dvěma tisíci lety obývali. Nejstarší dochovaná zmínka o Krakově však pochází až z konce prvního tisíciletí, kdy město navštívil židovský obchodník z Cordoby. Na základě jeho záznamů můžeme soudit, že v této době bylo již město považováno za důležité hradiště a obchodní centrum. V následujících letech jeho význam rostl a Krakov se brzy stal vyhledávaným místem nejen obchodníků, ale také učenců, umělců a dalších vlivných osobností. V 11. století si jej za své sídlo zvolil sám panovník a hlavním městem Krakov zůstal celých šest set let.

Dominantu města tvoří známý královský hrad Wawel, stojící na stejnojmenném kopci. Nádherná renesanční stavba přináší nesporné svědectví o dřívější slávě města, a tak není divu, že jeho návštěva vám zabere přinejmenším polovinu dne. V bohatě zdobených interiérech můžete obdivovat jak reprezentativní, tak i ryze soukromé královské komnaty, jež uchovávají vzácné sbírky asijského umění, vlámské tapiserie či dobový nábytek. Nedílnou součástí je i zajímavá kolekce historických zbraní. Nenechte si však ujít ani návštěvu katedrály a královských hrobek, ve kterých našli odpočinek významní panovníci země. Od hradu se můžete vydat po staré královské cestě na hlavní náměstí. To tvoří skutečný střed města a je místem, kde prostřednictvím četných shromáždění promlouvá „hlas lidu“. Vůně, linoucí se z přilehlých kavárniček, láká kolemjdoucí k alespoň krátkému posezení a zaposlouchání se do zvuku polnic z nedaleké věže baziliky Sv. Marie. Již po šest set let se každou hodinu z jejího vrcholu rozeznívá do okolí zvuk polnic, který dodává městu nezapomenutelnou atmosféru.

Ať už Krakovem jen projíždíte nebo se plánujete zdržet několik dní, neopomeňte ochutnat místní specialitu, kterou je obwarzanek. Křupavé pečivo, připomínající český preclík, prodávají stánky doslova na každém rohu.

Článek byl zobrazen 7 104 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko