Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Niedzica a Czorsztyn

Na samotném jihu Polska, na hranicích se Slovenskou republikou, se ve Spišských Pieninách nachází dvě turisticky atraktivní oblasti. Obce Niedzica a Czorsztyn, které se proslavily zejména díky svým hradům, jež se tyčí nad rozlehlou vodní nádrží.

Niedzica

Asi 2 km od centra obce se nachází zachovalý hrad Niedzica, postavený na počátku 14. století na vápencovém vrchu jako hraniční pevnost. Tyčí se na pravém břehu řeky Dunajec, v nadmořské výšce 556 metrů. Hrad měl v minulosti významnou úlohu v uhersko-polských vztazích a byl střediskem rozsáhlého panství, pod nějž patřily majetky okolo Dunajce a v Zamaguří. Nejdříve nesl hrad jméno Dunajec a pod tímto názvem je vzpomínán i v nejstarších dokumentech z roku 1325. Prvním majitelem byl uherský šlechtic Kakaš Berzeviczy. Během staletí se na hradě vystřídalo mnoho majitelů a dvakrát byl dokonce také dobyt a vyrabován zbojníky. Postupně tak začal chátrat, ale z ruin jej na konci 18. století vyzvedla rodina Horváthů. Počátkem 19. století došlo k rekonstrukci pod dohledem Ferdinanda Horvátha, který si hrad velmi oblíbil a často zde organizoval honosné plesy a zábavy. Ferdinand poté daroval hrad své dceři Kornélii, která se provdala za uherského šlechtice Alexandra Salamona a hrad tak získal nového majitele. Rodina Salamonů pobývala na hradě až do roku 1945, přestože Niedzica už od roku 1920 patřila Polsku.


Autor: Klearchos Kapoutsis

K hradu se váže také zajímavá pověst o pokladě Inků. Po druhé světové válce, na hrad údajně přišel potomek dávného majitele Šebastiána Berzeviczyho a jeho ženy, která byla dcerou posledního vládce Inků. Jejich potomek Anton zde měl najít testament z roku 1797, který obsahoval informace k nalezení inckého pokladu. Na hradě se prý skutečně našlo olověné pouzdro s uzlovým písmem, bylo převezeno do Krakova a tam se po něm slehla zem. Později se objevily v novinách zprávy o výpravách za pohádkovými poklady na peruánském jezeře Titicaca…

Hrad kdysi stál 75 metrů nad hladinou Dunajce, ale v současné době se zrcadlí ve vodách Czorsztynské přehrady. Hrad je nyní po důkladné rekonstrukci a představuje jednu z největších turistických zajímavostí jižního Polska. Je zde umístěno národopisné muzeum - Muzeum Zamkowe.

Czorsztyn

O něco později než Niedzica se začal na druhém břehu řeky Dunajec budovat hrad Czorsztyn. Ten je situován na západním okraji obce, na vyvýšenině s názvem Zamkowa Góra. První zmínka o osadě se datuje do roku 1348, původně se však jmenovala Wronin. Až německá kolonizace Spiše jí dala nový název Czorsztyn. Místní obyvatelé se věnovali rolnictví, pastýřství, ale využívali také bohatých vod Dunajce pro rybolov. Podle legendy czorsztynští kuchaři dodávali nakládané pstruhy až na královský zámek ve Varšavě.


Autor: maciekbor

Nejdříve zde byla vystavěna jen dřevěná pevnost, která plnila funkci královské celní stanice. Teprve ve 14. století zde byl za vlády Kazimíra Velkého vybudován kamenný hrad, v němž se zdržoval polský král Vladislav II. Ten byl častým hostem polského rytíře a spišského starosty Zawisza Czarného. V 17. století hrad ale začal postupně upadat, roku 1735 byl vyrabován a v roce 1790 jej po zásahu bleskem zničil požár. Jeho ruiny se však podařilo dochovat dodnes a po rekonstrukci byl zpřístupněn veřejnosti. V jeho interiérech je umístěno hradní muzeum.

Na počátku 20. století začala obec Czorsztyn získávat čím dál větší rekreační charakter. Pro zvyšující se počty turistů zde bylo vystavěno množství vil a penzionů. Obec se tak stala oblíbeným a vyhledávaným místem pro trávení letních dovolených. Výstavba přehrady a vodní nádrže však změnily okolní krajinu. Czorsztyn i se svým historickým jádrem byl částečně zalitý vodou z přehrady. Nejvzácnější objekty dřevěné lidové architektury však byly zachráněny a přemístěny do skanzenu v nedalekých Kluszkowcích. Dávnou historii obce tak dnes připomínají právě jen zříceniny hradu nacházejícího se 35 metrů nad vodní hladinou.

Czorsztynská přehrada

Czorsztynská přehrada nebo také Czorsztynské jezero má plochu 10 km2 a spolu se Sromowským jezerem vzniklo přehrazením řeky Dunajec a vybudováním přehrady mezi hrady Niedzica a Czorsztyn. Přehrada byla dokončena v roce 1997 a ještě v témže roce dokázala své opodstatnění. Tehdy se jí totiž podařilo udržet povodňovou vlnu, která by s největší pravděpodobností zaplavila obce ležící pod dnešní přehradou.

Výška přehradní zdi je 56 metrů, přehrada má dvě turbíny a výkon elektrárny je 90MW. Na jezeře dnes najdete četná rekreační střediska, ve kterých je možné si zapůjčit loďky s vesly, vodní kola a jachty s kormidelníkem. Pokud máte zájem, můžete se zúčastnit vyhlídkové plavby, kdy loď pendluje mezi oběma hrady. V zimě je možné lyžovat na okolních svazích nebo surfovat na zamrzlém ledě.

- jap -

Předchozí články z Polska:
Gdaňsk - Starý jeřáb
Gdaňsk - město „Solidarnośći“
Polsko je země vánočních tradic

Článek byl zobrazen 8 599 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko