Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Plock – jedno z nejstarších polských měst

V srdci Polska se na strmém břehu řeky Visly rozkládá město Plock, které je jedním z nejstarších v zemi. Pyšní se více než tisíciletou tradicí a láká turisty četnými památkami. Kromě bohaté historie však proslulo také jako centrum vzdělanosti a svým technickým pokrokem.

Kořeny města sahají mnoho staletí do minulosti, od roku 1075 zde sídlilo mazovské biskupství. Za panování Vladislava I. v letech 1043 – 1102 a jeho dědice Boleslava III. Křivoústého, byl Plock hlavním městem Polska. Svou přítomností jej poctila také královská rodina. Mazovská a plocká knížata zde měla rezidenci od roku 1138 až do konce 15. století. Ve 12. století se Plock stal důležitým centrem politického a kulturního života v Polsku.


Foto: divadlo

Ve staré části města najdete budovy, které nejsou nijak okázalé. Přitažlivé jsou především nevelké neoklasicistní domy, které byly v minulém století zrestaurovány. Každého jistě upoutá radnice postavená v letech 1824 – 1827 podle plánů architekta Jakuba Kubického. Právě zde se dne 23. září roku 1831 během povstání proti ruské nadvládě, konalo zasedání povstaleckého Sejmu Polského království.

Nejvýznamnější stavbou Plocku je renesanční katedrála Panny Marie Mazovské postavená na Tumském návrší. Katedrála byla vztyčena v letech 1531 – 1555 a stala se tak prvním renesančním kostelem v Polsku. Svatostánek byl postaven na popud tehdejšího biskupa Plocku, později primase polského, významného učence a básníka Andrzeje Krzyckiho. Hlavními projektanty byli architekti Giovanni Cini a Bernardino Zanobi de Gianbattista z Benátek. Renesanční katedrála se pyšní velkolepým průčelím s dvojicí věží, které vzniklo teprve na počátku 20. století podle kontroverzního návrhu Stefana Szyllera. V interiéru katedrály se ukrývá řada renesančních a barokních náhrobků, mezi nimiž je i náhrobek Vladislava I. a jeho syna Boleslava III. Křivoústého. Ostatky obou jsou uloženy v mramorovém sarkofágu v Královské kapli.

K dominantám města řadíme rozměrnou novogotickou katedrálu postavenou v letech 1911 – 1919 pro starokatolickou církev Mariavitů. Za zmínku rovněž stojí barokní kostel, klasicistní mýtné brány tzv. rogatky a pozůstatky gotických městských hradeb. Plock se může pochlubit také nejstarší střední školou v Polsku, založenou ve 12. století. Dnes nese název Malachowinka po známém polském politikovi Stanislawu Malachowskim. Vedle starých kostelů a muzeí může Plock nabídnout i známou ZOO s největší expozicí jedovatých hadů a opic v celé zemi.


Foto: staré náměstí

Za návštěvu stojí Diecézní muzeum, které opatruje bohatou kolekci katedrálních klenotů. Nejzajímavější jsou zlaté nádoby a liturgické oděvy, zvláště pak mešní roucha, z nichž nejstarší pamatuje 15. století. Muzeum pečuje také o tkané šerpy ze starých šlechtických dvorských oděvů. Tyto šerpy bývaly často přešívány na roucha.  Dalším zajímavým muzeem je Mazovské muzeum sídlící v bývalém klášteře. Toto muzeum je jedinečné tím, že uchovává jednu z nejobsáhlejších sbírek secesního umění na světě. Mezi exponáty najdete rekonstrukce interiérů domácností vybavených uměleckými díly, nábytkem, tkaninami a předměty každodenní potřeby z příslušné doby.

Plock je v současnosti známý především jako sídlo velké ropné rafinérie PKN Orlen a stal se tak atraktivním městem pro investory a byznysmeny. Plock má dnes zhruba 130 tisíc obyvatel, z nichž většina žije na některém ze zdejších 21 sídlišť.

- jap -

Předchozí články z Polska:
Kostely míru v městečkách Jawor a Swidnica
Dřevěné poklady Malopolska

Gdaňsk - kostel Panny Marie

Niedzica a Czorsztyn

Článek byl zobrazen 6 767 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko