Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Varšava - hlavní město Polska

Významné kulturní i hospodářské centrum, čítající na dva miliony obyvatel, se rozprostírá po obou březích řeky Visly, ve středopolské Mazovsko-podlaské nížině. Město, bohaté na historické události, každoročně láká tisíce návštěvníků, kteří sem přijíždějí vzdát hold místům, která se i přes nepřízeň osudu stala součástí světového kulturního dědictví UNESCO.

 

 

Ačkoliv je Varšava hlavním městem Polska již od roku 1596, téměř žádné historické stavby v jejím centru nenaleznete. Celé původní jádro města bylo beze zbytku zničeno po porážce Varšavského povstání za druhé světové války. Hrdí obyvatelé města se však nevzdali a většinu význačných památek obnovili podle plánů, dochovaných z 18. století. A tak dnes varšavské Staré Město vytváří jeden z vůbec nejvýznamnějších architektonických souborů v Polsku. Doslova kámen po kameni byl podle dobové dokumentace od základů znovuvystavěn Královský zámek. Jeho nádherně zdobené interiéry uchovávají vzácnou sbírku starého umění a část místností slouží k oficálním setkáním či kulturním akcím.

Jen kousek odsud se rozprostírá centrální náměstí Starého Města, jehož střed zdobí dvě nádherné studny. Náměstí zde stojí od samých počátků Varšavy (13. stol.), avšak podobně jako v ostatních částech města i zdejší budovy pocházejí až z druhé poloviny 20. století. Přesto můžete obdivovat důsledné detaily maleb a sgrafit, které vás přenesou o několik staletí zpět. Nepřehlédnutelnou dominantu města představuje gotická katedrála sv. Jana, jedno z nejdůležitějších a nejsvětějších míst polské katolické církve. V jejích katakombách jsou pochovány význačné osobnosti polských dějin, mimo jiné i polský primas a významný obránce lidských práv Stefan Wyszyński či proslulý spisovatel Henryk Sienkiewicz.

Varšava je však také městem parků a zahrad. Mezi nejkrásnější místa k procházkám patří Ujazdovský park, botanická zahrada a především bývalý královský park Lazienki s rybníky, v jehož sousedství stojí Belveder, dnešní sídlo prezidenta.

Z okolí Varšavy pochází i nejznámější polský rodák Fryderyk Chopin. Ačkoliv je pochován v Paříži, jeho srdce je uloženo v domovině, a to v barokním kostele sv. Kříže nedaleko míst, kde slavný skladatel žil před svým odchodem do Francie.

Téměř veškeré zajímavosti Varšavy se nacházejí v docházkové vzdálenosti. K dopravě do vzdálenějších míst můžete využít autobusů či metra, které jezdí ve velmi častých intervalech. Zvolíte-li osobní automobil, čeká vás stejný osud jako ve všech větších městech – nedostatek parkovacích míst a časté dopravní zácpy.

Článek byl zobrazen 20 974 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko