Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Varšava - Královský zámek

Jednou z nejvýznamnějších památek polské metropole Varšavy je Královský zámek, který je významně spjatý s historií země. Po staletí sloužil jako oficiální sídlo polských panovníků. Dnes jsou jeho prostory využívány pro potřeby Národního muzea a pro významné slavnostní události.

Nápad vybudovat Královský zámek dostal Zikmund III. Vasa v roce 1596, kdy byla hlavním městem Polska ustanovena Varšava. Do města tak byli přizváni italští architekti Giovanni Trevano, Giacomo Rodondo a Matteo Castelli, aby pomohli s jeho výstavbou. Ti začali v roce 1598 královské sídlo budovat v raně barokním slohu, ale včlenili do něj ještě starší hrad mazovských knížat. Stavba byla dokončena v roce 1619. Následní panovníci nechali zámek ještě nesčetněkrát upravit, vznikla tak renesanční budova s mnoha barokními úpravami.

Pozdně barokní průčelí obrácené k řece Visle pochází z období Augusta III. a ohromující interiéry z epochy Stanislava Augusta. Také ve 20. století se zámek podrobil mnoha rekonstrukcím, opravován byl například v letech 1915 – 1939. V období mezi lety 1926 – 1939 byl zámek sídlem polského prezidenta. V průběhu německé invaze do Polska byl však zámek těžce poškozen při leteckém bombardování a odstřelování. Dílo zkázy pak bylo dokonáno roku 1944, kdy došlo k Varšavskému povstání a po jeho potlačení byly pozůstatky zámku odstřeleny. Po dlouhá desetiletí se zde válely jen trosky, které nikdo nechtěl odklidit.

Teprve roku 1971 bylo rozhodnuto o celkové rekonstrukci, která trvala až do roku 1988. V roce 1974 došlo k symbolickému momentu, kdy se na zámecké věži znovu rozběhly hodiny, které byly od německého bombardování nefunkční. Architektům se podařilo z úplných ruin vystavět věrnou kopii původního zámku, jako jeho zařízení byl svezen nábytek a cennosti z celého Polska. Pro Poláky je tak stavba symbolem znovuzrození a povstání z popela po druhé světové válce.

Během bitvy o Varšavu v roce 1939 byla řada uměleckých děl ze zámeckých sbírek přemístěna do sklepů v okolí hlavního města. Dnes se již opět nacházejí na svém původním místě. Královský zámek je přístupný návštěvníkům, kteří si mohou prohlédnout třeba Taneční sál dekorovaný 17 dvojicemi zlacených sloupů. Interiér sálu je považován za jeden z nejpropracovanějších v celém zámku. V Knížecích komnatách jsou vystavena historická plátna Jana Matejka. V Senátorském sále byla v roce 1971 formálně přijata Ústava 3. května. Jeho zdi jsou ozdobeny erby všech administrativních oblastí a území republiky.

Prohlédnout si můžete také zrekonstruovaný královský trůn. Interiér Mramorového sálu se datuje do doby vlády Vladislava IV. Později byl sál doplněn podobiznami polských panovníků, které vytvořil Marcello Bacciarelli. Nevynechejte návštěvu Rytířského sálu, kde na sebe největší pozornost poutá neoklasicistní socha Krona od le Bruna a Monaldiho. Ve druhém patře zámku se nachází Galerie Lanckoronských, kde jsou umístěny dva Rembrandtovy obrazy – „Portrét mladé ženy“ a „Učenec u stolu“.  Zajímavá je také rokokově vyzdobená komnata knížete Stanislava Poniatowského, která je dílem francouzského truhláře Juste – Auréle Meissoniera. V Canalettově sále jsou vystaveny obrazy scenérií Varšavy, které namaloval jeden z nejúspěšnějších benátských umělců své doby.

Do výšky 60 metrů se tyčí Zikmundova věž, která byla vybudována v roce 1619 a je korunována kupolí s vížkou. Často bývá nazývána také Hodinová věž a to z důvodu, že na ni byly v roce 1622 umístěny hodiny. Vedle zámeckého paláce se nachází s ním částečně spojený Palác pod plechem. Pokud byste se vypravili do Chicaga, tak v oblasti Jefferson Park Theatr Gateway narazíte na repliku tohoto polského zámku.

- jap -

Předchozí články z Polska:
Krakov – město králů
Szczawnica – královna polských vod
Gdyně – významné přístavní město Polska
Průmyslová Lodž
Treblinka – hrůzné místo s nevinným názvem

Článek byl zobrazen 12 403 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko