Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Gdaňsk - kostel Panny Marie

Jednou z největších dominant polského města Gdaňsk je středověký cihlový kostel Panny Marie, který je největším svého druhu na světě. Jeho stavba byla zahájena v roce 1343, ale dokončení se dočkal až o 150 let později. Do tohoto svatostánku se vejde až 2500 věřících.

Závěrečné dokončovací práce proběhly pod vedením architekta Henryka Hetzela. Od roku 1529 až do roku 1945 sloužil kostel Panny Marie protestantům. Během 2. světové války byl však zničen, po jejím skončení prošel jako mnoho dalších památek města rozsáhlou rekonstrukcí. Interiér kostela je vybaven gotickým, manýristickým a barokním mobiliářem. K vidění je také několik pamětních desek předních místních rodin. Prohlédnout si můžete krásně zdobenou Desku milodarů, která je dílem Antona Müllera. Byla vyrobena v roce 1607 a původně byla umístěna nad kostelní pokladničkou, aby podpořila štědrost věřících. Z let 1480 – 1490 pochází Deska s deseti přikázáními. Každé z deseti přikázání je zachyceno ve dvou výjevech, na jednom je vyobrazeno jejich dodržování a na druhém porušování.

Opodál se nachází ještě jedna deska, která je epitafem Valentyna von Karnitze. Je krásným příkladem nizozemského manýrismu a její vznik se odhaduje do roku 1590. Na ústřední malbě je zvěčněn biblický příběh Oplakávání Ábela. Kostel Panny Marie je doplněn i 8 metrů vysokým gotickým svatostánkem – sanktuáriem, který má tvar prolamované věže. V kapli svaté Anny je umístěna socha Panny Marie s dítětem, kterou v 15. století vytvořil neznámý umělec.

Významným prvkem kostela je orloj, který sestrojil v letech 1464 – 1470 Hans Dürunger. Na hodinách se ukazují celé hodiny, dny, fáze Měsíce a také data pohyblivých svátků. V pravé poledne se na hodinách objeví průvod postav, které představují Adama, Evu, apoštoly, Tři krále a Smrt.

Jako svatyni pro katolíky farnosti Panny Marie nechal Jan III. Sobieski v sousedství kostela v roce 1678 vybudovat Královskou kapli. Kaple byla postavena podle návrhu slavného královského architekta Tylmana van Gamerena. Její interiér zdobí plastiky, které jsou pro změnu dílem sochaře Andrease Schlütera mladšího.

- jap -

Předchozí články z Polska:
Niedzica a Czorsztyn
Gdaňsk - Starý jeřáb
Gdaňsk - město „Solidarnośći“

Článek byl zobrazen 10 986 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko