Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Gdaňsk - město „Solidarnośći“

Gdaňsk je jedním z nejkrásnějších měst severní Evropy a díky své tisícileté historii také jedním z nejstarších měst v Polsku. Rozkládá se v Gdaňském zálivu na břehu Baltského moře a protéká jím řeka Visla. Ústí Visly pak tvoří východní administrativní hranici města.

Město je metropolí Pomořského vojvodství a společně s městem Sopoty a Gdyně vytváří jednotnou aglomeraci, která bývá běžně nazývaná Trojměstí. V současné době má Gdaňsk rozlohu 262, 5 km2 a žije zde necelý půlmilion obyvatel.

První písemná zmínka o městě se datuje do roku 997. Po dlouhých tři sta let pak byl Gdaňsk sídelním městem slovanského knížectví v Pomořansku, roku 1308 připadl řádu německých rytířů. Ti jej zařadili do hanzy, což bylo sdružení pobaltských obchodních měst, a tím zaručil městu další rozvoj na několik století. V letech 1466 až 1793 náležel Gdaňsk Polsku, tehdy byl největším baltským přístavem a důležitým centrem obchodu s obilím a dřevem. V období Republiky dvou národů, kterou tvořily Polsko a Litva byl Gdaňsk velmi bohatým městem a významným střediskem umění. Město bylo zaměřeno na šperkařství, zpracování jantaru a drahokamů, místní zlatníci vyráběli skvostné šperky pro evropské královské dvory.

V roce 1793 připadl Prusku a po I. světové válce, kdy byl uzavřen Versailleský mír, se stal svobodným městem. Druhá světová válka výrazně zasáhla do chodu města i do jeho podoby. Gdaňsk byl během náletů téměř srovnán se zemí, zahynuly tisíce lidí a většina z budov a památek byla zničena. V rámci poválečného programu přestavby naštěstí povstalo z popela a bylo kompletně obnoveno. Rekonstrukce se dočkaly mnohé významné budovy, obnoven byl i historický duch města. Novodobé dějiny Polska jsou s Gdaňskem spojeny zejména tím, že se právě zde v roce 1980 vytvořilo antikomunistické hnutí Solidarita, polsky Solidarność.  Hnutí vedl Lech Wałęsą, pozdější polský prezident.

Dnes již Gdaňsk svým návštěvníkům nabízí opět překrásné architektonické památky, umělecká díla i malebné uličky s kavárnami, restauracemi a krámky se suvenýry. Téměř každého si získá svou krásou, na každém kroku narazíte na chrámy, paláce, brány a městské hradby. Nejvýznamnější historické budovy jsou soustředěny v centru města, které je populární mezi turisty z Polska i zahraničí.  Za nejkrásnější a nejstarší část města je považováno tzv. Hlavní město, jehož ulice jsou lemovány krásnými zděnými domy. Oblast protínají Ulica Dluga a Dlugi Targ, které jsou pozůstatky historické Královské cesty.

Dominantou starého města je bezesporu kostel Panny Marie, který je považován za největší středověký cihlový svatostánek na světě. Tuto monumentální stavbu zdobí nádherné interiéry. Gdaňskem prochází kanál Raduni z roku 1338, podél kterého se podařilo dochovat řadu významných budov. Kanál je považován za velkolepý projekt, který zde vybudovali němečtí rytíři a významně tak přispěli k hospodářskému rozvoji města. Při plavbě kanálem se můžete kochat zajímavými budovami, jako je kupříkladu Dům pelplinských opatů, Velký mlýn, kostel sv. Kateřiny, sv. Alžběty, sv. Josefa či sv. Brigity. Zdejší Staroměstská radnice je typickou ukázkou nizozemské manýristické architektury, v letech 1587 až 1595 ji nechal vystavět Antonis van Opbergen.

K největším průmyslovým stavbám v Gdaňsku i celé středověké Evropě patřil Velký mlýn postavený z cihel okolo roku 1350. Pro budovu je charakteristická vysoká a strmá sedlová střecha. Původně se vedle mlýna tyčilo osmnáct sloupů, k nimž byly připevněny mlýnské kameny.  V roce 1945 lehl mlýn během rozsáhlého požáru popelem, ale po válce se dočkal obnovy. Dnes se v něm nachází moderní nákupní centrum. Z historického hlediska je významná také budova Polské pošty, kde se odehrály nejdramatičtější události prvních dnů 2. světové války. Dne 1. září roku 1939 napadly správu pošty německé jednotky. Pracovníci však dlouhých 15 hodin útoku odolávali, ale nakonec podlehli a následující měsíc byli popraveni. Jejich hrdinský čin však nezůstal zapomenut, na jejich počest byl vystavěn pomník a v poště zřízeno muzeum.

Dalším architektonickým skvostem je katedrála v Oliwě s jedinečně znějícími varhanami. Původně se na tomto místě nacházel románský kostel, který však lehl popelem a ve 14. století byl nahrazen gotickou katedrálou. V klášterních objektech působí pobočky Diecézního a Národopisného muzea a také Muzea moderního umění. V Oliwské katedrále se v současnosti pravidelně konají festivaly varhanní hudby.

Při návštěvě Gdaňsku určitě nevynechejte prohlídku radnice Hlavního města s vyhlídkovou věží, s jejíž stavbou bylo započato v roce 1298. Ta je považována za jednu z nejkrásnějších v Evropě, dokládá totiž bohatství a moc města. Je známá svým carillonem – replikou hudebního nástroje z 13. století. Po nějakou dobu sloužila jako královská rezidence. V radnici je dnes umístěno Historické muzeum města a z věže se návštěvníkům naskýtá nádherný výhled na historické centrum. Největším skvostem je však Červená síň s nádherným renesančním krbem a stropními malbami.

U řeky Motlawy stojí největší přístavní jeřáb ve středověké Evropě, tzv. Zuraw, který je jakýmsi symbolem Gdaňsku. Je považován za jednu z nejkrásnějších budov ve městě. Je ojedinělou středověkou stavbou svého druhu, jeho stáří se datuje do 14. století. V dávných dobách sloužil současně jako brána a jeřáb pro transport těžkých nákladů a usazování lodních stožárů.

Příjemnou procházku Gdaňskem si můžete udělat po promenádě kolem řeky, kde se dá odpočinout a posedět v některé z mnoha restaurací nebo kavárniček. Další možností je vydat se po ulici Mariacka, která je nejkrásnější ve městě. Po 2. světové válce z ní sice zbyly jen trosky, ale prošla rekonstrukcí a dnes se již opět pyšní nádhernými budovami, které jsou jedinečnými ukázkami tradiční gdaňské architektury. V minulosti sloužily zámožným obchodníkům, zejména zlatníkům. Stala se také útočištěm pro spisovatele i umělce, kteří zde hledali inspiraci.

Docela mrazivá může být návštěva Vězeňské věže, která v minulosti sloužila jako místo, kam byli uvrženi odsouzenci na smrt. Na stavbě jsou patrné četné architektonické slohy, což je důsledek mnoha přestaveb. Věž se stala svědkem mnoha krvavých výslechů, poprav a krutostí. Dnes ve Vězeňské věži působí muzeum s expozicí nejrůznějších mučicích nástrojů.

Na Ostrově Špýcharů, který byl vybudován roku 1576, stojí dvě gotické bašty ze stejného období, známé pod názvem Máselnice. Další ojedinělou památkou je Artušův dvůr, který původně sloužil jako místo schůzek zámožných gdaňských měšťanů a dnes je jedním z nejkrásnějších objektů tohoto typu v severní Evropě. K symbolům přímořského Gdaňsku patří i Neptunova fontána.

- jap -

Předchozí články z Polska:
Polsko je země vánočních tradic
Zamość - renesanční perla Polska
Kalwaria Zebrzydowska

Článek byl zobrazen 12 863 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko