Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pobřeží Baltu – zapomenutá Sahara uprostřed Evropy

„Cesty toulavý“ nás tentokrát zavály na sever, konkrétně k polskému pobřeží, které omývá chladné Baltské moře. Označení „evropská Sahara“ získalo pobřeží díky svým velkým písčitým dunám. Není to však to jediné, co vás na cestách chladným severem čeká.

Turisty čím dál tím více přitahuje lázeňské město Leba, nespoutaná příroda v podobě Slowinského národního parku a sportovní vyžití všeho druhu. Klidný Balt dokáže v ledasčem překvapit.

Na 540 kilometrech pobřeží se o vás dobře postarají
K cestě na polské pobřeží Baltu se nabízí hned několik dopravních prostředků. Dobrodružnější povahy zvolí cestu vlakem, náročnější letadlem, ale většina u většiny zřejmě vyhraje osvědčený automobil. Centrem celého, 540 kilometrů dlouhého, pobřeží se postupem času stalo lázeňské město Leba. Různých ubytovacích zařízení, počínaje hotely, penziony a konče kempy, naleznete v Lebě i na celém pobřeží Baltu dostatek. Zkrátka Poláci se o vás po všech stránkách dobře postarají.

Národní park s dunami fascinuje   
Tradiční lázeňské město Leba těží ze zájmu turistů již pěknou řádku let. Ne vždy tomu však tak bývalo. Druhá světová válka udělala v její historii velkou rýhu. V dnešní době je ovšem vše jinak a turisté vyhledávají Levu hlavně kvůli unikátnímu přírodnímu parku a velkým písčitým dunám. Slowiňski park narodowy byl založen v roce 1967. Začíná pár kilometrů za městem a táhne se 30 kilometrů podél pobřeží k Rowům. Před jeho branami stojí za návštěvu malé tématické muzeum. V informačním centru si můžete zapůjčit kola a vyrazit na projížďku parkem „kolmo“. Více než polovinu jeho rozlohy zabírají Lebské a Gardnovo jezero s celou řadou chráněných živočichů. Další částí parku pak tvoří neprostupné listnaté lesy a rašeliniště, na než z ničeho nic navazují mohutné písečné duny. Zajímavý pohled na park z ptačí perspektivy skýtá zejména vyhlídková věž. Na obzoru se totiž z lesů vynořují obrovské písečné duny. Při tomto magickém obrazu mnoha lidem naskočí husí kůže.

Nejmohutnější Lacká duna je od hladiny moře vysoká neuvěřitelných 42 metrů. Všude okolo je jen tisíc hektarů pustiny, vklíněné mezi souš, moře a jezero – právě proto název evropská Sahara.


Autor: Fernando Polo

Pobřeží je ideálním místem pro turistiku a sport
Zvlněné pobřeží Baltského moře skýtá pro své návštěvníky pravé turistické vyžití. Vyzkoušet můžete několik  desítek značených tras pro pěší i cyklisty. (Kola jsou k dispozici v několika místních půjčovnách.) Mimo to pořádají různé místní společnosti nepřeberné množství cest za památkami, rybařením, kulturou a podobně. Na zvlněné hladině Baltu (teplota se pohybuje okolo 18 stupňů Celsia) si můžete vyzkoušet windsurfing, potápění k vrakům nebo projížďky na lodích.

Poloostrov Hel – senzační rybářské muzeum
Na poloostrov Hel si určitě stojí za to dojet do tamního rybářského muzea, kde se dozvíte vše o přírodě na Baltu. V mořské výzkumné stanici zde chovají i tuleně, k jejichž bazénkům se denně chodí dívat za symbolické vstupné 1 Zlotý stovky lidí. Právě oddělení pro tuleně bylo otevřeno v roce 1997 a dnes patří mezi nejznámnější atrakce na Helu.

Dovolená na Baltu v sobě skrývá opravdu mnoho zážitků. Romantické majáky, pečené ryby a lahodné víno stojí za to. I na dalekém severu se můžete pěkně zahřát.

Článek byl zobrazen 20 918 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko