Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vělička (Wieliczka) - sůl nad zlato

Jedním z nejznámějších a nejzajímavějších turistických cílů v sousedním Polsku jsou solné doly ve Věličce (polsky Wieliczka). Toto místo, ležící nedaleko slovenských hranic, navštíví každý rok téměř 800 000 turistů ze všech koutů světa.

O výjimečnosti a kouzlu solného dolu ve Věličce příroda rozhodla již asi před 15mil. lety. Historie využití zdejší soli sahá až do neolitu. Tehdy se sůl získávala vařením solanky ze solných pramenů objevujících se na povrchu. Jak se povrchové zásoby postupně vyčerpávaly, začali lidé solanku hledat hlouběji pod zemí. Kopali stále hlubší studny, až narazili na skalní blok kamenné soli, který začali těžit. Solné ložiska jsou zde totiž pozůstatkem vypaření vod třetihorního (nově paleogéního) miocénního moře. Pak v mladší době třetihor (nově neogénu), přišlo vrásnění Karpat, někde vznikly bloky soli, někde vrstvy – hlavně ve spodních částech solných dolů. 

První solný důl je doložen již privilegiem krále Kazimíra Obnovitele z roku 1044, postupně se těžba rozšiřovala a máme o ní řadu zpráv z historických zdrojů. Ve 14. století za krále Kazimíra III. Velikého, který těžbu upravil zákonem, tvořily příjmy z těžby a prodeje soli až třetinu státních příjmů. Roku 1772 připadla celá oblast Rakousku, které zavedlo moderní těžební postupy s využitím techniky a mechanizace. Za rakousko-uherské monarchie, v polovině 19. století, byla také část dolů poprvé zpřístupněna veřejnosti.

Dnes se solné doly rozkládají 7 km na délku a 0,9 km na šířku. Do hloubky pak dosahují 330 metrů pod zemský povrch. Labyrint chodeb se rozprostírá v devíti úrovních a má délku přes 300 km. Chodby spojují přes 3000 komor různých velikostí. Kromě zařízení a vybavení dolů tady jsou i podzemní kaple, jezírka a dokonce i společenské prostory, sály a restaurace. Podzemí je vyzdobeno také solnými sochami.

Význam solných dolů ve Věličce byl podtržen i jejich zapsáním na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Stalo se tak už v roce 1978, což je řadí mezi jedno z prvních 12 míst celého světa, jež se na seznam dostala. Za památkovou zónu byl uznán komplex vytěžených šachet v patrech 1 až 5, nacházející se v centrální části solného dolu. Vznikal v průběhu velmi dlouhé doby a jeho zvláštní význam spočívá v tom, že jej tvoří vytěžené šachty zobrazující evoluci způsobů těžby soli v jednotlivých historických obdobích.

Kromě využití soli pro těžbu však lidé objevili i léčebné účinky zdejšího prostředí. Specifická atmosféra má prokázané blahodárné účinky na pacienty s nemocemi horních cest dýchacích či na alergiky, ale prospívá i v případě dalších chorob.

Poněkud méně bohulibé záměry měli s podzemím nacisté, kteří chtěli rozlehlých podzemních prostor využít ke zbrojní výrobě.

Pokud se sem chystáte, připravte se na to, že je tady po celý rok stálá teplota na úrovni 14 stupňů Celsia. V létě tedy přijde vhod svetr. Na druhou stranu, díky této skutečnosti se sem můžete podívat prakticky za jakéhokoliv počasí a ročního období a využít tak menší návštěvnost mimo sezónu.
Vstupné není zrovna nízké (48 zlotých), ale zhruba 2 až 2 a půl hodiny trvající prohlídka stojí za to.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 10 714 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko