Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zamość - renesanční perla Polska

Zamość, sedmdesátitisícové město ležící v jihovýchodní části Polska, patří ke skutečným pokladům renesanční architektury země. Přesto zůstává poněkud v pozadí zájmu cestovních kanceláří i individuálních cestovatelů. Je to velká škoda, neboť Zamość má skutečně co nabídnout.

Za svou existenci vděčí Zamość především dvěma osobám – polskému šlechtici a hejtmanu Janu Zamoyskému a padovskému rodákovi Bernardu Morandovi. První se v roce 1580 rozhodl založit město, jež by splňovalo obecnou představu „ideálu“ a druhý, jsa architektem, toto rozhodnutí realizoval. Netrvalo dlouho a v jihovýchodní části Polska vyrostlo vyhledávané centrum kultury a nauk, ve kterém žilo na tři tisíce obyvatel. Již v době svého založení bylo město považováno za důležitou obchodní křižovatku na cestě spojující západní Evropu s Černým mořem. A Zamość dodnes zůstává dokonalou ukázkou renesančního města, které si zachovalo nejen velké množství budov v italském stylu, ale i zbytky původního opevnění. Hradby, doplněné sedmi bastilami, sloužily k obraně města před vpády nepřátel a odolaly až do poloviny 20. století, kdy je ruská armáda vyhodila do povětří. Ve své době byly až 12 metrů vysoké a v nejširších místech tloušťka jejich zdí dosahovala až 2.5 metru.


Autor: Christopher Walker

Hradby obepínaly celou část Starého Města, ve které můžeme i dnes obdivovat na 120 renesančních památek, díky nimž byla Zamość v roce 1992 zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. V jejím středu se rozprostírá Velké tržní náměstí. S rozměry 100x100 metrů patří k největším náměstím Evropy. Každou z jeho stran zdobí osm měšťanských domů s arkádami. Domy v dávných dobách patřily bohatým arménským obchodníkům, zatímco dnes jsou v nich umístěny malé soukromé vinárny, kavárny a pivnice. Náměstí dominuje monumentální radnice s impozantním schodištěm. Již od prvopočátků města, byla středem jeho dění a svému účelu slouží dodnes. Každé poledne se z vrcholku její padesátimetrové věže ozývá do tří světových stran zvuk polnice. Proč je čtvrtá, západní strana vynechána, nikdo netuší. Jedni tvrdí, že se zvuk polnice nesmí mísit s konkurenčním Krakovem, druzí jsou zastánci teorie, že každá světová strana odpovídá jedné vstupní bráně, jež umožňovala ve starých dobách vstup do města.

V jižní části města stojí Rotunda, která dodnes připomíná smutné události dvacátého století. Během 2. světové války zde bylo za nacistické okupace popraveno na osm tisíc lidí. K uctění jejich památky bylo v Rotundě otevřeno muzeum, jehož část expozice je také věnována masakru polské armády sovětskými vojsky.

Zajímavým tipem na jednodenní výlet může být i necelých 20 kilometrů vzdálený Roztocký národní park s 85 čtverečními kilometry panenské přírody.

Článek byl zobrazen 5 581 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko