Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Gdyně – významné přístavní město Polska

Gdyně patří mezi nejmladší polská města, což je patrné na jejím vzhledu i atmosféře. Ani se dnes nechce věřit, že byla až do roku 1918 malou rybářskou vesničkou. Dnes se jedná o důležitý přístav a rušné obchodní centrum, které společně s přímořským střediskem Sopoty a přístavem Gdaňsk vytváří konurbaci známou jako Trójmiasto - Trojměstí.

Gdyně je situovaná v Gdaňském zálivu, který je součástí Baltského moře a uzavírá jej poloostrov Hel. Město je tak jedním z nejdůležitějších polských mořských přístavů a nachází se zde také významné loděnice. Vedle loďařského průmyslu je však i živým obchodním centrem, které se může pochlubit titulem nejlépe prosperujícího polského města. Zdejší rušné centrum a přilehlý přístav jsou přitažlivé zvláště v letním období, návštěvníci sem přicházejí především za dlouhými písčitými plážemi. Gdyně je tak výbornou lokalitou pro každého, kdo si chce příjemně odpočinout, ale zároveň si vychutnávat komfortu vybaveného letoviska. Nabízí spoustu příležitostí k zábavě, je poseto skvělými kluby, bary a restauracemi.

První písemná zmínka o zdejším osídlení se objevila již ve 13. století, je tak možné ve městě nalézt několik středověkých pamětihodností. Mezi 14. a 18. stoletím náleželo území dnešní Gdyně cisterciáckému opatství z nedaleké Oliwy. Samotné město Gdyně zde však začalo vznikat až po první světové válce, když Polsko získalo samostatnost. Sousední Gdaňsk tehdy získal statut svobodného města pod správou Společnosti národů, a v důsledku toho zemi chyběl přístav, který by zajišťoval kontakt s okolním světem – ten měl vzniknout právě v Gdyni. Výstavba přístavu odstartovala fenomenální rozvoj města.

Díky nadšení polského ministra průmyslu a obchodu Eugeniusze Kwiatowského byl přístav dokončen již roku 1930. O osm let později se stala Gdyně nejmodernějším přístavem v Baltském moři a významnou loděnicí. Přístav vykonával efektivně svoji funkci až do září 1939, kdy do Polska vpadli nacisté. Němci celé město následně přejmenovali na Gotenhafen. Během druhé světové války zažila Gdyně od roku 1943 několik spojeneckých leteckých náletů, které ve výsledku nebyly tak ničivé, jako ustupující německé jednotky v roce 1945. Ty zničily 90 procent všech budov a zařízení ve městě. Po válce pak musela být Gdyně kompletně zrekonstruována.

Po válce se Gdyně nechvalně zapsala do historie v roce 1970, kdy zde byli během dělnických protestů milicemi postříleni stávkující dělníci. Roku 1980 byl na jejich počest odhalen pomník. Tento incident byl zvěčněn také v baladě o Janku Wisniewském, symbolické oběti komunistického režimu.

Při procházce po severním molu se nabízí příležitost pozorovat provoz v přístavu a prohlédnout si nejvýznamnější dominanty města. Panorama města je nejlíp viditelné z Kamiennej Gory. Přímo u přístavní hráze kotví dvě plovoucí muzea - lodě Blyskawica a Dar Pomorza. Torpédoborec Blyskawice se ve druhé světové válce účastnil akcí spojeneckých vojsk i vylodění v Normandii. Dar Pomorza je zase trojstěžňová školní plachetnice postavená v roce 1909.  Vyřazena z provozu byla roku 1981, kdy ji nahradila loď Dar Mlodziezy, kterou můžete v tomto přístavu vidět kotvit.  Na konci mola stojí socha polského spisovatele Theodora Josefa Konrada Korzeniowskeho, který je však znám spíše pod pseudonymem Joseph Konrad. Za molem stojí budova Oceánografického muzea a akvária, které dovoluje nahlédnout do tajemství mořských hlubin.

Po nábřežní promenádě se můžete vydat pěšky až k ostrůvku Kepa Redlowska, kde najdete přírodní rezervaci. Stejně příjemná může být také prohlídka nákupní oblastí s butiky a bary. Gdyně žije bohatým nočním životem a nabízí vynikající restaurace. Turisté tady mají vynikající podmínky pro vodní sporty, často zde spatříte mezinárodní plachetní regaty Gdynia Sailing Days a Cutty Sark Tall Ships Race. Konají se zde taky četné kulturní akce, jako Polský festival celovečerních filmů a Letní jazzové dny. Významným turistickým centrem města je také Park Kosciuszki.

- jap -

Předchozí články z Polska:
Průmyslová Lodž
Treblinka – hrůzné místo s nevinným názvem
Plock – jedno z nejstarších polských měst
Kostely míru v městečkách Jawor a Swidnica
Dřevěné poklady Malopolska

Článek byl zobrazen 10 372 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko