Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Książ – Hitlerův úkryt

Pouhých 20 km od českého Adršpachu se v oblasti polského Slezska rozkládá jedna z největších obytných staveb v zemi. Jde o zámek Książ ležící na skalním útesu na předměstí města Walbrzych. Byl vystavěn ve 13. století a dnes je třetím největším zámkem v celém Polsku.

Původně na tomto místě stával gotický hrad knížete Bolka I. Ten měl chránit důležité obchodní stezky z Čech do Slezska. Během husitských válek byl několikrát dobyt husity a částečně zničen. V polovině 16. století byl architektonicky upraven rodinou Hochbergových z Míšně. Šlo o jednu z nejmajetnějších a nejmocnějších slezských rodin, jejíž pověst byla zpestřena několika skandály. Předposledním majitelem zámku byl Hans Heinrich XV. von Pless, který si po rozvodu se svou manželkou kněžnou Daisy vzal mnohem mladší Španělku Klotildu. Klotilda mu porodila dceru, ale později zestárlého Heinricha opustila kvůli jeho synovi Bolkovi. Majetkem Hochbergů hrad nakonec zůstal až do druhé světové války.

Ksiaz

Během druhé světové války si zámku začali všímat Němci, kteří jej zabavili, vystěhovali majitele i veškerá zařízení. Nacisté zabavili všechna cenná umělecká díla, nábytek i obsah zámecké knihovny. Ze zámku se pokusili vybudovat velitelství pro svého vůdce, diktátora Adolfa Hitlera. Skalnatý kopec, na kterém zámek stojí, byl v hloubce asi 55 metrů doslova provrtán tunely a chodbami. Poblíž hlavního vchodu do zámku byla vyvrtána přes 40 metrů hluboká šachta s průměrem 5 - 8 metrů. Posléze byly vyvrtány ještě další tři šachty vedoucí do podzemí. Vyhloubeno bylo rovněž několik místností a betonových předsíní, které vedou do hradních sklepů. Předsíně byly spojeny výtahy s barokní částí zámku a měly pravděpodobně sloužit jako protiletecké bunkry.

Mnohé indicie nasvědčují také tomu, že mohl být zámek Książ chodbami propojen s Hitlerovým komplexem Riese v Sovích horách, kam je to vzdušnou čarou jen 15 km. Ve skalách u Walbrzychu měl být údajně hlouben také tunel sloužící jako úkryt pro Hitlerův speciální vlak Brandenburg.

Ksiaz

Dnešní podoba zámku pochází z poslední přestavby, která proběhla v letech 1908 - 1923. Celkem zámek zaujímá rozlohu 15 hektarů a může se pochlubit více než 400 místnostmi, z nichž nejkrásnější je bohatě zdobená barokní Maxmiliánova komnata z 18. století. Zámecké sály jsou v současné době zpřístupněny veřejnosti, v části zámku se nachází muzeum, hotel a restaurace. Książ je obklopen Książským přírodním parkem o rozloze 300 ha, který je zároveň dendrologickou rezervací. Jeho ozdobou jsou terasy s růžemi, vodní fontány a kaskády. Na jaře jsou tu k vidění tisíce květů azalek a rododendronů. V bývalých zámeckých stájích je dnes středisko jízdy na koni a světově proslulý chov hřebců slezského typu. Každoročně organizované aukce hřebců přitahují znalce a kupce z celého světa.

Zámek Ksiaz je sídlem Galerie umění Walbrzych a hostitelem akcí jako například Mezinárodní festival komorní hudby a Festival květů. Pořádají se zde také sympozia, trhy, výstavy nebo plesy. Nedaleko zámku, v Lubiechowském palmovém skleníku, jsou pěstovány květy pro ozdobu zámeckého interiéru. Zámek Ksiaz je součástí tzv. Stezky piastovských hradů.

- jap -

Předchozí články z Polska:
Kwidzyn – katedrála a hrad
Zámek Lancut
Lublin - kulturní centrum východního Polska
Štětín - největší přístav Baltského moře
Frombork – Koperníkovo město

Článek byl zobrazen 18 977 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko