Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Štětín - největší přístav Baltského moře

Polské město Štětín leží na řece Odře, a přestože je od moře vzdáleno asi 65 kilometrů, stalo se největším přístavem Baltského moře. Je nejen loďařským a námořním centrem země, ale také městem kulturním a univerzitním. Jeho staré město ukrývá řadu významných památek.

Štětín je dnes hlavním městem Západopomořanského vévodství a historickou metropolí Pomořanska. Zdejší přístav slouží jak pro zaoceánská plavidla, tak pro říční dopravu, s Berlínem je propojen Odrou a kanály. Původně se v těchto místech rozkládala rybářská vesnice, která se postupně rozrůstala, až dosáhla velikosti města. Městská práva obdržel Štětín v roce 1243 a následně se připojil k hanzovnímu spolku. Štětín nakrátko patřil Dánům, poté přešel do vlastnictví Pomořanských knížat. Těm patřil i hrad ze 14. století, jež byl později přestavěn na zámek. V letech 1673 – 1713 se město ocitlo pod nadvládou Švédů, poté připadlo Prusku a bylo přeměněno v důležitý přístav. Za 2. světové války utrpěl Štětín značné škody. Po válce byly mnohé významné budovy zrekonstruovány.

Štětín, Polsko

Starému městu rozkládajícímu se na strmém svahu dominuje mohutný zámek pomořanských knížat. Jeho dnešní renesanční podoba pochází z let 1575 – 1577 a je dílem architekta Antonia Guglielma di Zaccharia. Zámek je tvořen pěti křídly se dvěma vnitřními nádvořími a dvěma věžemi. Východní křídlo se datuje do 17. století. Během druhé světové války byl zámek zdevastován, posléze se naštěstí dočkal rekonstrukce a byla mu navrácena jeho původní krása. Zámek je dnes častým dějištěm koncertů pěveckých sborů, pořádají se zde mezinárodní festivaly, umělecké i historické výstavy. V suterénu východního křídla, v kryptě pomořanských knížat, sídlí Zámecké muzeum, kde jsou vystaveny mimo jiné cínové rakve posledních členů dynastie Gryfitů. Prohlédnout si zde můžete také zvláštní expozici věnovanou historii a obnově zámku.

Štětín, Polsko

V barokní budově nedaleko zámku má své prostory Národní muzeum uchovávající obsáhlé sbírky s artefakty původem ze Západního Pomořanska. Nechybí zde sakrální umělecká díla a šperky, ani přepychové oděvy pomořanských knížat. Jedinou dochovanou částí středověkého městského opevnění je Věž sedmi plášťů. Na protější ulici se nachází Brána pruské cti, dříve známá spíše pod názvem Královská brána. Byla vztyčena za nadvlády Švédů, navrhl ji architekt Gerhard Cornelius de Wallrawe a vyzdobil sochař Berhold Damart.

Štětín, Polsko

Kousek na sever od zámku stojí pozdně gotický cihlový kostel sv. Petra a Pavla. Podél řeky Odry se táhne Ulica Wały Chrobrego, která byla budována v letech 1902 – 1913. V německé éře byla známá pod názvem Hakenterrasse (Hakenova terasa), na počest starosty, který se nejvíce zasloužil o její zrod. V této ulici najdete budovu Námořního muzea, které je zaměřeno hlavně na námořní minulost Baltského moře. Mezi archeologickými exponáty si můžete prohlédnout jantarové stříbrné šperky i středověký člun. Kromě toho jsou zde vystaveny makety lodí a námořní přístroje. Za muzeem se nachází ještě skanzen, kde jsou soustředěny čluny a rybářská plavidla. Z teras muzejní budovy s dekorativními pavilony a sochou Herkula zápasícího s kentaurem od Ludwiga Manzela se otevírá hezká podívaná na přístav.

Štětín, Polsko

Pokud se vydáte od zámku směrem na sever, dojdete k Loitzovu domu. Tento honosný pozdně gotický městský dům byl postaven v roce 1547 pro rodinu bankéře Loitze. Významná je také barokní radnice s Muzeem historie Štětína nebo zrekonstruovaná katedrála sv. Jakuba. Válečnou vřavu přečkal bez úhony pouze presbytář a západní věž. Původně se katedrála stavěla na etapy od konce 13. do 15. století. Na jejím vzhledu má velkou zásluhu také slavný architekt Heinrich Brunsberg. Dnes se svatostánek pyšní několika gotickými oltáři pocházejícími z dalších kostelů v Pomořansku.

Štětín, Polsko

Směrem na jih se nachází gotický kostel sv. Jana, který založili františkáni. Za prohlídku stojí také západní část města, která byla postavena na sklonku 19. století. Z té doby se zde podařilo dochovat mnoho městských domů a vil postavených v rozmanitých architektonických slozích.  Vašemu zájmu by rozhodně neměly ujít profesorské domky, barokní palác U glóbu a barokní kašna s orlem na náměstí Bílého orla. V této čtvrti objevíte zde také četné bary, hospůdky, kavárny a restaurace. Jelikož na území Štětína najdeme jezera i lesní terény, stal se střediskem pro jachting. Významnými oblastmi v okolí jsou například jezero Dabie a Bukový prales.

- jap -

Předchozí články z Polska:
Frombork – Koperníkovo město
Čenstochová (Czestochowa) láká miliony poutníků
Zastavení ve Vratislavi (Wroclaw)
Zakopané
Varšava - Královský zámek

Článek byl zobrazen 26 521 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko