Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Čenstochová (Czestochowa) láká miliony poutníků

Čenstochová (Czestochowa) je hlavním duchovním městem Polska, kam se každoročně vypraví miliony poutníků a turistů. Zdejší klášter Jasná Hora založený v roce 1382 je nejslavnější mariánskou svatyní v zemi a to zejména proto, že ukrývá podobiznu Černé Madony Čenstochovské, které jsou připisovány zázračné schopnosti.

Čenstochová leží na řece Wartě v jižní části Krakovsko-Čenstochovské vysočiny, která poskytuje velmi dobré podmínky pro pěší turistiku, horolezectví a jezdectví. Historicky město patří do Malopolska, po administrativní reformě v roce 1999 však bylo připojeno ke Slezskému vojvodství.

Pro římskokatolické Poláky má Čenstochová velký význam, považují ji za náboženské centrum země. Lidé mají město totiž spojeno se zdejším klášterem Jasna Góra a ikonou Černé Madony, opředenou mnoha zázraky. Zázračný obraz Matky Boží s dítětem byl namalován patrně v roce 1434 přes starší byzantskou ikonu, původní Černou Madonu, kterou v roce 1430 poškodili zloději. Jasnohorská Panna Marie byla a i dnes je symbolem nezávislosti Polska, a je uznávána i těmi, jimž je katolická víra zcela cizí. Na Jasné Hoře je i dnes možné vidět takové projevy víry, o kterých se jinak může jen dočíst ve svědectvích sahajících do časů vrcholného baroka 17. století. Skeptický či ateistický návštěvník si zde proto může připadat jako v jiném světě. Pro Poláky je to však vyjádření úcty k vlastním dějinám.


Foto: klášter Jasná Hora

Nenechejte si ujít prohlídku Baziliky sv. Kříže a Narození Panny Marie. Stávající bazilika pochází z let 1692-1728. Barokní výzdoba hlavního oltáře a stropu vyniká bohatstvím detailů. Tato svatyně je tak bezesporu jedním z nejvýznamnějších světových poutních míst křesťanského světa. Počet poutníků a turistů, kteří toto město každoročně navštíví, dosahuje 5 miliónů. Většina z nich se právě omezuje pouze na návštěvu kostela a kláštera. Spoustu turistů sem však přivádí i úžasná architektura této stavby. Klášter založili v roce 1382 pauláni, kteří sem přišli z Uher na pozvání knížete Vladislava Opolčíka. Tento kníže má údajně také na svědomí přinesení podobizny Černé Madony do Čenstochové.

Krásný je Rytířský sál ozdobený řadou obrazů ze 17. století, které zachycují významné události v historii kláštera. Strop v refektáři pokrývají bohaté fresky, které jsou dílem Karla Dankwarta. V roce 1670 se zde konala svatební hostina polského krále Michala Korybuta Wiśniowieckého a jeho vyvolené Eleonory. V klenotnici je možné obdivovat zlaté a stříbrné nádoby, liturgická roucha, tapiserie, votivní dary a další cenné předměty.


Foto: klášter Jasná Hora

Během své existence dokázal klášter odolat několika nájezdům a obléhání, z nichž nejtěžší bylo asi legendární čtyřicetidenní obléhání Švédy v roce 1655. Jasná Hora tak mohla být považována za nejbezpečnější místo celého kraje. Čenstochovská svatyně je dnes výjimečnou památkou architektury 15. století, na níž jsou patrné pozdější renesanční a barokní stavební úpravy. Na vrch ke klášteru vedou čtyři brány: Lubomirská, Jagellonská, brána Stanislava Augusta a brána Panny Marie Bolestné. V muzeích jsou shromážděny sbírky umění a cenné dary. Zajímavé je také Muzeum 600. výročí ukrývající působivou kolekci artefaktů zhotovených vězni koncentračních táborů.

Komunističtí představitelé si dali hodně záležet na tom, aby z Čenstochové učinili průmyslové centrum a vyvážili tak náboženský význam města. Bohužel se jim to z velké části povedlo a tak samotné město není nijak turisticky zajímavé. Čilý turistický a poutnický ruch má přesto za následek vznik kvalitního zázemí pro návštěvníky a zkvalitnění služeb. Není tak problém najít v Čenstochové ubytování, občerstvení i prodejny upomínkových předmětů nabízející nejrůznější suvenýry a rádoby umělecké předměty. Nejreprezentativnější je hlavní ulice – třída Panny Marie začínající na úpatí Jasné Hory. Ulice je lemována řadou zajímavých historických budov. Návštěvu si zaslouží Muzeum sirek umístěné ve staré továrně, které je unikátem svého druhu v celé Evropě. Čtrnáct zastavení Křížové cesty, umístěných na umělých skalách ve vodním příkopu, vytvořili v letech 1900-13 architekt Stefan Szyller a sochař Pius Welonski. Každodenně se zdejších bohoslužeb účastní skupiny poutníků.

- jap -

Předchozí články z Polska:
Zastavení ve Vratislavi (Wroclaw)
Zakopané
Varšava - Královský zámek
Krakov – město králů
Szczawnica – královna polských vod

Článek byl zobrazen 20 328 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko