Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zakopané

Na samotném jihu Polska se v oblasti zvané Malopolsko nachází městečko Zakopané, které je již po více než 100 let považováno za zimní metropoli země. Je zde velmi dobrá úroveň vybavení rekreačních, ubytovacích i stravovacích zařízení, která přitahují stále více návštěvníků i v letních měsících.

Zakopané je situováno na severním svahu polských Vysokých Tater, je tak obklopeno nádhernou vysokohorskou přírodou. Lidé Zakopané považují za nejvýznamnější polské lyžařské středisko a horské centrum. Ročně navštíví Zakopané přes tři miliony milovníků zimních sportů. Nejvyhledávanějším vrcholem v okolí města je pro ideální podmínky k alpskému lyžování Kasprowy Wierch. Mnoho turistů však přichází do Zakopaného i v letních měsících. Zatímco někteří vyrážejí na túry do hor, které jsou protkány hustou sítí turisticky značených tras, jiní se kochají okolní scenérii raději z lanovky mířící na vrchol hory Kasprowy Wierch nebo z ozubené dráhy vedoucí na Gubalówku. Pěší turisty lákají také výlety k jezeru Morskie Oko.

Tatry nabízejí jednu z nejkrásnějších krajin v Polsku. Je tvořená rozeklanými granitovými hřebeny, skalními štíty a zalesněnými kopci, proláklinami s horskými jezery, četnými jeskyněmi a malebnými údolími se svižně tekoucími horskými potoky. Úpatí až do 1 200 metrů vysoko nad mořem je porostlé hlavně smrkovými lesy, smíšenými s jedlemi, modříny, buky a platany. Pásmo do 1 550 metrů nad mořem zalesňuje smrk doplněný na několika místech piniemi. Pásmo kleče, až do 1800 metrů nad mořem, dává prostor alpinským loukám a pastvinám.

Centrem Zakopaného je náměstí Krupówki, kde můžete posedět v restauraci či kavárně nebo si prohlédnout luxusní prodejny se suvenýry a uměleckou galerii. Ve Ville Atma sídlí muzeum zařízené v typickém zakopanském stylu. Muzeum je věnováno místnímu skladateli a milovníkovi Tater Karolu Szymanowskimu, který zde žil v letech 1930 - 1936. Do tohoto dřevěného domku se určitě vyplatí podívat.

Pěší zónu v centru města lemují kavárny, restaurace, luxusní prodejny suvenýrů a umělecké galerie. Jen stěží odoláte, abyste nenavštívili trh blízko stanice zubačky. Můžete zde pořídit kožené kierpce (tradiční horalské mokasíny), vlněné pulovry, horalské hole s dekorovanými rukojeťmi – valašky, ale také něco dobrého na zub – bryndzu a oscypek, což jsou regionální sýry vyráběné z ovčího mléka.

V Zakopaném najdete provazové centrum Trollandia, kde obdržíte helmu s úvazkem a vydrápete se do korun stromů. Tam si ve výšce 5 až 15 metrů nad zemí pohrajete s odvahou na 300 metrů dlouhé lanové prolézačce. Největší adrenalin zažijete při Tarzanově skoku, kdy seskočíte ze 12 metrů a přistanete v síti. Sedm kilometrů od centra Zakopaného najdete ještě půjčovnu terénních čtyřkolek, s nimiž můžete podniknout dvouhodinovou (22 km dlouhou), nebo na 1,5hodinovou (15 km dlouhou) trať. Vybrat si můžete z široké nabídky strojů, raději si je však rezervujte předem.

- jap -
Foto:
x-oph

Předchozí články z Polska:
Varšava - Královský zámek
Krakov – město králů
Szczawnica – královna polských vod
Gdyně – významné přístavní město Polska
Průmyslová Lodž

Článek byl zobrazen 14 038 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko