Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zastavení ve Wroclawi

Na jihozápadě Polska se v regionu zvaném Slezsko rozkládá krásné historické město Vratislav (polsky Wroclaw). Toto vojvodské město je plné památek, historických budov a také zajímavé architektury 20. století. Je to čtvrté největší město Polska a současně i jedno z nejstarších měst našich severních sousedů.

Město Vratislav je úzce spjato s českou kulturou a historií. Bylo založeno v 10. století českým knížetem Vratislavem, následně zde bylo zřízeno polské biskupství a z Vratislavi se stalo sídelní město knížectví slezských Piastovců. Od roku 1355 však bylo opět pod nadvládou Čech a v 16. století začleněno do říše Habsburků. Nakonec se ocitlo v područí Pruska. Německá vojska v posledních měsících 2. světové války kladla při ústupu velký odpor a zanechala tak více než tri čtvrtiny města v ruinách. Poválečná rekonstrukce však z větší části tyto jizvy minulosti odstranila.

Wroclaw

Historické jádro Vratislavi je velmi příjemné, jednotlivé památky se nachází poměrně blízko sebe a není tak problém je obejít pěšky. V obnovených budovách okolo Hlavního trhového náměstí, které je jedním z největších středověkých náměstí v Evropě, vyrostly rozmanité kavárny, bary a restaurace. Na náměstí se docela často konají nejrůznější koncerty a kulturní akce, je tak živým místem, kde se po většinu roku rozhodně nenudíte. Uprostřed náměstí se tyčí radnice, jež je jednou z nejvýznamnějších ukázek gotické architektury ve střední a východní Evropě. Její současná podoba však kvůli potřebné rekonstrukci pochází z období mezi lety 1470 – 1510. Uvnitř radnice se nachází haly s klenbami a několik pozdně renesančních portálů.

Wroclaw

Kromě radnice najdete na Hlavním trhovém náměstí ještě skupinu domů pocházejících od období renesance až do 20. století. Z těch nejpozoruhodnějších jmenujme například dům U Zlatého slunce, U Sedmi kurfiřtů či činžovní dům z roku 1713 známý jako Zlatý pes. Východní stranu náměstí zdobí ještě obchodní dům Fenix z roku 1904 a domy akolytů (osob vykonávajících obřadní povinnosti) -  renesanční Jaś a barokní Małgosia. Vysoká věž, která dominuje náměstí, patří kostelu sv. Alžběty, jež je jedním z největších ve Vratislavi.

Wroclaw

Prohlídku města je možné začít také u Vratislavské univerzity, kterou v roce 1702 založil císař Leopold I. Statut univerzity však obdržela až roku 1811. K jejím absolventům patří dokonce osm laureátů Nobelovy ceny, mezi nimi i jaderný fyzik Max Born. Od roku 1945 je univerzita považována za polské centrum vzdělávání. Jádro této barokní stavby tvoří Aula Leopoldina, jež vyniká štukovou výzdobou, zlacením a četnými skulpturami.

Wroclaw

V sousedství univerzity stojí kostel Jména Ježíšova, který vybudovali jezuité v letech 1689 – 1698. Kostel je významnou ukázkou slezské barokní církevní architektury. I když vypadá zvenčí poněkud stroze, uvnitř ukrývá ohromující interiér, který je mistrovskou prací Krzysztofa Tausche. Nedaleké náměstí Plac Biskupa Nankera ukrývá řadu památek z různých epoch. Najdete zde například gotický kostel sv. Vincenta, barokní klášter z konce 17. století a také skupinu barokních klášterních budov, které obklopují kostel sv. Kláry ze 13. století. Tento boží stánek byl Piastovci využíván jako mauzoleum a dodnes jsou v něm uloženy gotické náhrobky piastovských knížat. Nejstarší světskou budovou ve Vratislavi je Dům panen Trzebnických ze 13. století. Naproti němu se tyčí kostel sv. Matěje, který byl majetkem rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou.

Wroclaw

V Národním muzeu ve Vratislavi si můžete prohlédnout ukázky slezského gotického umění. Vyniká zde především náhrobek Jindřicha IV. Probuse pocházející z roku 1300. Do prvního patra byla umístěna kolekce malířství 16. a 17. století, která opatruje například díla slezského umělce Michaela Willmanna a dřevěné sochy od Thomase Weissfeldta. Druhé patro je zasvěceno modernímu polskému umění. Coby kamenem dohodil je to k další městské dominantě, kterou je nevšední rotunda, do níž byla uložena tzv. Racławická panoráma. Jde o 120 metrů dlouhý a 5 metrů vysoký obraz zachycující bitvu u Racławic, v níž 4. dubna roku 1794 Poláci porazili Rusy. Toto nevšední a naprosto unikátní dílo vytvořili umělci Jan Styka a Wojciech Kossak za necelých devět měsíců. Ke slavnostnímu odhalení došlo v roce 1894 v ukrajinském Lvově. Do Polska byl obraz převezen až v roce 1946, kde byl roku 1985 konečně umístěn do účelově postavené rotundy.

Wroclaw

V centru starého města najdete kostel a klášter bernardinů. Impozantní skupinu klášterních budov postavili mniši v letech 1463 – 1502, po válce však musela být zrekonstruována. V současnosti zde působí Muzeum architektury, které je jediné svého druhu v celém Polsku. Samotný kostel sv. Bernardina Sienského je vysokou gotickou bazilikou s typickým barokním štítem. Dalším významným svatostánkem je majestátní gotická katedrála sv. Maří Magdalény, s jejíž stavbou se začalo roku 1330. Ukrývá renesanční kazatelnu od Friedricha Grosse, gotický kamenný přístřešek a náhrobky z různých epoch. Portál na severní straně pochází ze strženého benediktinského kláštera v Oblině a je krásnou ukázkou románského sochařství 12. století.

Wroclaw

V barokním královském paláci z roku 1719, který byl v minulosti rezidencí pruských králů, dnes sídlí Národopisné muzeum, ale také pobočka Archeologického muzea. Návštěvníci se tak mohou seznámit se slezskou lidovou kulturou a uměním. Třem světcům – českému sv. Václavovi, polskému Stanislavovi a německé Dorotě, je zasvěcen nedaleký kostel. Byl postaven s cílem stmelit vztahy mezi těmito třemi národnostmi. Kostel oplývá úzkým barokním interiérem.

Wroclaw

Nejstarší částí města je Tumský ostrov, který se kdysi nalézal na řece Odře. Právě zde se údajně začaly psát dějiny Vratislavi, v roce 1000 zde bylo zřízeno biskupství a ostrov se rozvinul v sídlo knížat. V roce 1292 však bylo město přestěhováno na levý břeh řeky a ostrov zůstal opuštěn. Nakonec v 19. století bylo severní rameno Odry zaneseno a ostrov už nebyl ostrovem. Tumský most jej spojuje s nevelkým Pískovým ostrovem, na němž se od 12. století rozkládá klášter kanovníků a kostel Nejsvětější Panny Marie na Písku. Dnes se na Tumském ostrově nachází soubor sakrálních budov s gotickou katedrálou sv. Jana Křtitele, kostel sv. Jiljí, kostel sv. Kříže a Arcibiskupský palác.

Wroclaw

Jelikož leží Vratislav na řece Odře, může se pochlubit více než stovkou mostů, které se přes tento vodní tok překlenují. Nejstarší je Most Piaskowy z roku 1845 vedoucí před Pískový ostrov. Mnohem známější je však visutý Grunealdský most postavený v letech 1908 – 1910. Nacisté mu za války říkali Kaiserbrücke neboli Most císařů.

Wroclaw

Také v okolí Vratislavi najdete mnoho zajímavých míst, která stojí za vidění. Navštívit můžete třeba zoologickou či botanickou zahradu, Přírodovědecké, Geologické nebo Mineralogické muzeum ve Szczytnickém parku. Fascinující pohled do polských dějin skýtá Židovský hřbitov a určitě si všimnete také řady pozoruhodných budov z 20. století. Pozornost si zasluhuje Lidová hala dříve nazývaná „Hala století“ z r. 1913, což je první modernistická budova ze železobetonu na světě.

- jap -

Předchozí články z Polska:
Zakopané
Varšava - Královský zámek
Krakov – město králů
Szczawnica – královna polských vod
Gdyně – významné přístavní město Polska

Článek byl zobrazen 20 147 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko