Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Toruň - perníkové srdce Polska

Toruň je příjemné historické město, které je v Polsku známé především výrobou perníku. Ale nemusíte být zrovna milovníci sladkých pamlsků, aby vám učarovala a zanechala ve vašich vzpomínkách jen ty nejkrásnější zážitky. Jako památková rezervace pod patronací UNESCO láká Toruň každoročně velké množství turistů.

Toruň, ležící na řece Visle, je dnes považována za jedno z nejkrásnějších gotických měst celého Polska. Uvnitř hradeb, obklopujících její historické centrum, se klikatí množství malebných uliček, jejichž uspořádání zůstalo dochováno téměř beze změny z 13. století. Právě díky tomu si město zachovalo svůj nezaměnitelný středověký ráz, který jej zařadil v roce 1997 i na seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO.

Nepřehlédnutelnou dominantou Toruně je katedrála sv. Jana Křtitele a Jana Evangelisty, jejíž stavba je úzce spojena s udělením městských práv v roce 1233.  Na vrcholku její padesát metrů vysoké věže je umístěn jeden z největších zvonů Polska „Trumpeta Boží“, pocházející z roku 1500. Centrum historického jádra tvoří Staré náměstí. Je lemováno majestátními gotickými domy, které přinášejí dodnes tiché svědectví o dřívější hospodářské prosperitě města. V čele náměstí stojí Staroměstská radnice, postavená na konci 14. století.

Toruň, Polsko

Před ní je umístěna socha nejznámějšího toruňského rodáka – slavného astronoma a zakladatele heliocentrické soustavy Mikuláše Kopernika. Přes dva a půl metru vysoký bronzový památník byl slavnostně odhalen v roce 1853, tedy přesně 310 let po mistrově smrti. V nedaleké Kopernikově ulici je v jeho rodném domě umístěno muzeum, věnující se životnímu dílu tohoto významného vědce.

Toruň, Polsko

Toruň byla založena ve 13. století řádem německých rytířů, kteří zde měli nadvládu až do poloviny 15. století. Z této doby se dochovaly zbytky původního křižáckého hradu, které by jistě neměly uniknout vaší pozornosti. Hrad, stojící na břehu řeky Visly, byl postaven na místě bývalé dřevěné tvrze, jež tu stávala ještě z dávných dob. Bohužel během protikřižáckého povstání, došlo k jeho demolici a materiál byl použit ke stavbě Starého i Nového Města.

Toruň, Polsko

Toruň je vzdálena přes 500 kilometrů od českých hranic. Počítejte s tím, že vám cesta přes Wroclaw zabere přinejmenším 7 hodin. Nejbližší letiště je v padesát kilometrů vzdáleném Bydgoszczi. Pokud plánujete návštěvu Toruně v letních měsících, tedy v době vysoké turistické sezóny, doporučujeme udělat si rezervaci ubytování s dostatečným předstihem. 

Předchozí články z Polska
Książ – Hitlerův úkryt
Kwidzyn – katedrála a hrad
Zámek Lancut
Lublin - kulturní centrum východního Polska
Štětín - největší přístav Baltského moře

Článek byl zobrazen 9 895 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko