Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Krakov – město králů

Na jihu Polska se rozkládá jedno z nejpřitažlivějších a turisticky nejvyhledávanějších evropských měst. Krakov oplývá obrovským množstvím historických a architektonických památek, které jsou z větší části soustředěny v jeho historickém jádru. Díky nim bylo město v roce 1978 zapsáno na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Historie města ležícího v Malopolském vojvodství sahá do 10. století, k Polskému království bylo přičleněno v roce 992. V roce 1000 se stalo sídlem biskupství a kolem roku 1038 získalo statut hlavního města, který si udrželo po dlouhých 560 let. V roce 1207 se pahorek Wawel proměnil v rezidenci vlády a o padesát let později získal Krakov od Boleslava V. Stydlivého nový městský statut. Význam města rostl a k jeho rozvoji přispělo také založení Krakovské akademie v roce 1364. V průběhu 14. a 15. století vyrůstaly ve městě jak houby po dešti četné gotické kostely a světské budovy, 16. století se pak neslo v duchu renesance – vznikaly soukromé domy a paláce. V roce 1596 však převzala statut hlavního města Varšava, ale Krakov nadále až do roku 1734 sloužil jako korunovační město. Během obou světových válek naštěstí unikl vážnějším škodám a tak byl v roce 1978 zapsán na seznamu organizace UNESCO.

V současnosti je Krakov po Varšavě a Łodzi třetím největším polským městem s přibližně 750 tisíci obyvateli. Díky svému skvěle dochovanému historickému jádru je jedním z nejdůležitějších turistických, kulturních a historických center v Evropě. V porovnání s metropolí Varšavou Krakov navštěvuje mnohem více turistů, ročně kolem 3-4 miliónů. Město je také příznivě nakloněno k umělcům, panuje zde čilý kulturní život a místní lidé stále dodržují staré zvyky a slavnosti. Po celý rok se zde konají festivaly a nejrůznější kulturní akce. Můžete zajít do divadla, na koncert, do satirického kabaretu nebo jen tak posedět v příjemné kavárně nebo restauraci. O pověsti Krakova jako univerzitního města či města polských intelektuálů svědčí například fakt, že první univerzita zde byla založena o pouhých 7 let později než univerzita Karlova. Navzdory ničivému požáru v polovině 19. stol. si Krakov uchoval svou krásnou tvář dodnes.

Většina pamětihodností Krakova je soustředěna v poměrně kompaktním historickém jádru, nejlépe si je tak prohlédnete pěšky. Nejstarší částí Krakova a skvělým výchozím bodem je pahorek Wawel s mohutným královským zámkem a gotickou katedrálou, jejíž krypta sv. Leonarda slouží jako místo posledního odpočinku mnoha polských králů. Královskou katedrálu sv. Stanislava a Václava tak mnozí Poláci považují za duchovní svatyni a nejvýznamnější boží stánek v zemi. Stavba se pyšní mnoha krásnými architektonickými prvky. Nejpůsobivější je renesanční Zikmundovská kaple. V jedné z věží katedrály je umístěn zvon Zikmund, který je největším zvonem v Polsku. Byl odlit v roce 1520, váží bezmála 11 tun a v průměru má více jak 2 metry.

S katedrálou sousedí Královský zámek, někdejší rezidence jagellonských králů a jedno z nejvelkolepějších renesančních sídel ve střední Evropě. V minulosti byl ohniskem kulturního a politického života, symbolem národní identity. Tato čtyřkřídlá stavba je dílem italských architektů Francisca Fiorentiho a Bartolomea Berrecciho. Poté, co byl královský dvůr přestěhován do Varšavy, zůstal zámek opuštěn, později sloužil jako kasárny. Na počátku 20. století prošel renovací a proto se jej do dnešních dní podařilo dochovat bez vážnějších škod.

Wawel byl v dávných dobách opevněn, z gotického opevnění jsou však dnes k vidění jen fragmenty. Dochovat se podařilo pouze tři věže z 2. poloviny 15. století – Senátorskou, Sandoměřskou a Zlodějskou. Z bašt, které zde byly vybudovány v 16. a 17. století poutá pozornost hlavně Vasovská brána. V budovách nedaleko katedrály můžete navštívit Katedrální muzeum, které schraňuje hodnotnou sbírku artefaktů z klenotnice. Kromě toho je zde možné obdivovat ještě liturgické nádoby, roucha, repliky pohřebních předmětů, královských mečů a trofejí z vítězných bitev. Každý, kdo se zajímá o archeologii, bude nadšen z expozice s názvem „Zmizelý Wawel“. Návštěvníci jsou zde seznámeni s rozvojem a dějinami Wawelu, prohlídnout si mohou virtuální podobu tehdejších budov, archeologické nálezy z místa a také částečnou rekonstrukci raně románské kaple sv. Felixe a Adaukta.

Významným poutním místem u Wawelu je Dračí jeskyně. Podle legendy zabil král Krak sedmihlavého draka tak, že mu předhodil ovci naplněnou sírou. Drak měl po ní takovou žízeň, že skočil do řeky a vypil tolik vody, až pukl. Poté Krak založil na kopci město Krakov.

Severně od Wawelu se rozkládá staré město, jehož srdcem je rozlehlé Hlavní náměstí z roku 1257, které je největším náměstím v Evropě. Náměstí je lemováno starými domy, paláci, bezpočtem obchodů, starožitnictví, restaurací, barů a klubů. Objevíte zde také mnoho zajímavých muzeí, galerií a historických památek. Náměstí vévodí mohutná stavba gotického kostela Panny Marie s 12 metrů dlouhým a 11 metrů širokým hlavním oltářem. Tato cenná relikvie byla v 15. století vyřezána z lipového dřeva a je považována za nejcennější evropský gotický oltář. Výstavba katedrály byla zahájena v roce 1355, ale k úplnému dokončení došlo až na počátku 16. století. Velkolepá bazilika s řadami bočních kaplí se může pochlubit mimořádným množstvím uměleckých děl.

Na náměstí stojí také nádherná renesanční budova Sukiennice, která nahradila původní gotickou tržnici. V přízemí je možné posedět v některé z kaváren nebo si prohlédnout prodejny se suvenýry. Horní patro však patří pobočce Národního muzea a je sem umístěna Galerie polského malířství s kolekcí obrazů z 19. století. Nedaleko Sukiennice se tyčí gotická Radniční věž, která je jedinou dochovanou částí bývalé radnice ze 14. století. Ve věži v současnosti sídlí pobočka Historického muzea. V sousedství věže najdete románský kostelík sv. Vojtěcha, v jehož kryptě je možné navštívit Muzeum historie tržiště.

Pokud se z Hlavního náměstí vydáte směrem k ulici Stolarska, dojdete k dominikánskému kostelu, jehož dějiny sahají do druhé poloviny 13. století. Četné pohřební kaple, které uchovává, se právem řadí mezi významné renesanční a barokní skvosty. Staré město obklopuje park Plankt, v jehož okolí se nachází mnoho historických budov jako například nejstarší budovy Jagellonské univerzity, kostely a kláštery, Floriantská brána, část pevnostní zdi a Barbakan pojatý v arabském duchu, který je dochovaným prvkem středověkého opevnění Krakova.

V Krakově se nachází celkem 28 muzeí, kromě již jmenovaných můžete navštívit například Muzeum Czartoryských, kde jsou k vidění proslulé obrazy, například da Vinciho „Dáma s hranostajem“ a Rembrandtova „Krajina s milosrdným Samaritánem“. Navštívit můžete také Národní muzeum, Historické muzeum města Krakova, Dům Jana Matejka, Muzeum Jósefa Mehoffera nebo Muzeum Jagellonské univerzity.

Při toulkách městem můžete zavítat i do krakovské čtvrti Kazimierz. Dříve to bylo samostatné město, ale koncem 15. století sem byli přemístěni Židé. Postupem času se čtvrť stala nejvýznamnějším evropským střediskem židovského náboženství, vědy a kultury. Dnes si zde můžete prohlédnout několik synagog a hřbitov. V Krakově je toho k vidění ještě mnohem více, pro jeho prohlídku si tak vyhraďte raději několik dní.

- jap -

Předchozí články z Polska:
Szczawnica – královna polských vod
Gdyně – významné přístavní město Polska
Průmyslová Lodž
Treblinka – hrůzné místo s nevinným názvem
Plock – jedno z nejstarších polských měst

Článek byl zobrazen 16 887 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko