Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jelenia Góra – polská perla Krkonoš

Na úpatí Krkonoš se rozkládá 90 tisícové městečko Jelenia Góra, které je oblíbeným cílem turistů a skvělým výchozím bodem pro pěší výlety do nedalekých hor. Jelenia Góra každého osloví jedinečnou architekturou, pohodovou atmosférou a bohatou historií.

Jelenia Góra – česky Jelení Hora leží v Dolnoslezském vojvodství, na soutoku řek Bobr a Kamienna, v rozlehlé kotlině obklopené horskými masivy Krkonoš, Rudawy Janovické Gór Kaczawskich a Jizerských hor. Město bylo založeno již v 11. století, ale městská práva obdrželo až na sklonku století třináctého. Více jak 900 let historie se odráží v urbanistické podobě starého města a v množství architektonických památek. V minulosti se proslavilo zejména textilem, který se odtud vyvážel do Afriky i Ameriky.

Jelenia Góra navíc patřila také k hlavním střediskům výroby gravírovaného skla. Jeho ukázky si dnes můžete prohlédnout v Oblastním muzeu. Tato instituce opatruje nejobsáhlejší sbírku užitého skla v celém Polsku. Národopisná sbírka je pak umístěna v nedaleké typické krkonošské chatě.

Jelenia Góra, Polsko

V posledním desetiletí dochází ve městě k výrazným pozitivním změnám, jako jsou renovace historických budov či rekultivace parků. Díky tomu bývá Jelenia Góra často a právem označována za „Perlu Krkonoš“. V historickém centru města se rozkládá náměstí s barokní radnicí, které je lemováno městskými domy s podloubími. V ulici Marie Konopnické východně od hlavního náměstí se tyčí kostel sv. Erasma a Pankráce. Jde o gotickou baziliku z konce 14. a počátku 15. století, která na první pohled upoutá pozornost svou pozdně gotickou klenbou. Uvnitř se nachází barokní oltář zobrazující Proměnění Páně.

Projít se můžete podél starých obranných hradeb, po cestě narazíte i na kapli, jež kdysi sloužila jako bašta. V ulici 1. Maja stojí kostel Panny Marie se dvěma smírčími kříži vsazenými do vnějších zdí. Stejnou ulicí se dostanete k bývalému baroknímu kostelu sv. Kříže, jehož kopule s pěti věžemi je chloubou protestantského baroka ve Slezsku. Kostel nechal postavit v letech 1709 – 1718 Martin Franze po vzoru kostela sv. Kateřiny ve Stockholmu. Interiér je tvořen trojitým ochozem a strop pokrývají fresky od Felixe Antona Scheffera a Jozefa Franze Hoffmana. Kostel ukrývá ohromující oltář, který je strukturálně součástí varhanní kruchty.

V roce 1976 byly rozšířeny hranice města a proto je dnes součástí Jelenie Góry také lázeňské město Cieplice, kde najdete prameny se zaručenými léčivými účinky. Sem rády chodívaly nejen manželky polských králů, ale také samotní vládci. V Cieplicích naleznete nejen horká vřídla, ale také nádherné parky a přírodovědecké muzeum. Jelenia Góra nabízí svým návštěvníkům také překrásné okolí, které rozhodně stojí za průzkum. Téměř z každého místa ve městě je možné spatřit hory a lesy, do kterých se dostanete pěšky během několika minut. Putování Krkonošským národním parkem je skvělou volbou pro všechny milovníky přírody a pohybu na čerstvém vzduchu. Aktivní návštěvníci mohou vyrazit na výlety na kolech či na koních, vyzkoušet si horolezectví nebo absolvovat vyhlídkový let nad městem.

- jap -

Další články z Polska: 
Štětín - největší přístav Baltského moře
Oliwská katedrála ve městě Gdaňsk
Historické Hnězdno bylo hlavním městem Polska
Polsko je země vánočních tradic
Toruň - perníkové srdce Polska

Článek byl zobrazen 9 186 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko