Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Frombork – Koperníkovo město

Na severovýchodě Polska se rozkládá přímořské opevněné městečko Frombork, která hrálo v dějinách země velmi významnou roli. Jeho historie sahá až do druhé poloviny 13. století. Najdeme jej nad Viselským zálivem, v oblasti Varmijsko-mazurského vojvodství.

Město bylo založeno roku 1277, kdy se varmijský biskup rozhodl přenést sem katedrálu a sídlo kapituly z města Braniewo, které bylo zničeno během pruského povstání. První písemná zpráva z roku 1278 hovoří o "Castrum Dominae Nostrae" a "Civitas Frowenburg". V té době zde vznikl katedrální komplex na pahorku a městečko u pobřeží, které získalo v roce 1310 městská práva. Tyto dvě samostatné sídelní jednotky byly administrativně spojeny až v roce 1926. Město poté dostalo název Frauenberg, polsky Frombork.

Prvními vlastníky městečka byli až do roku 1320 varmijští biskupové, poté připadlo kapitule. Roku 1722 se po prvním dělení Polska dostalo město pod nadvládu Pruska, zpátky k Polsku se vrátilo teprve v roce 1945. Během druhé světové války byl Frombork značně poničen Rudou armádou a v důsledku toho přišel o svá městská práva. Znovu se mu je podařilo získat až roku 1959. Dnes v tomto malém městečku žije okolo 2400 obyvatel.

Gotická katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Ondřeje postavená v letech 1342 – 1388 i dnes dominuje městu a překvapuje lidi svým neobvyklým vzhledem. Kvůli chybějícím věžím na západní straně totiž připomíná spíše cisterciácký klášter. Hlavní loď má osm klenebních polí, což umožňovalo každému duchovnímu mít svůj vlastní oltář. Původní hlavní oltář pro katedrálu objednal biskup Lukasz von Watzenrode, strýc Mikuláše Koperníka. Byl zhotoven v Toruni v roce 1504. Jeho ústřední deska nese reliéf Panny Marie znázorněné jako „Žena z Apokalypsy“. Nynější hlavní oltář pochází z let 1742 – 1752 a je dílem Franciszka Placidiho. Centrální panel s Pannou Marií namaloval Stefan Torelli. V kněžišti se nachází také několik lavic pro kanovníky. V katedrále jsou uloženy varhany, které vyrobil v letech 1683 – 1684 Daniel Nitrowski.

V okrsku katedrály spočívá biskupský palác a kapitulní síň. Současně s katedrálou bylo budováno i hradní opevnění kapituly. Obranné zdi s věžemi a mohutnou hlavní bránou se nacházely na jižní straně. Dvě půl válcové bašty pocházejí z 15. století, v polovině 19. století však byly důkladně přestavěny. Na západní straně stojí hranolová věžová brána, od východu pak zajišťovala přístup malá branka s padacím mostem vedoucí přímo do biskupské rezidence. Nejzajímavějším obranným prvkem je však jihozápadní nárožní osmiboká a poměrně nízká bašta dokončená před rokem 1448. Původně měla tři patra, ve spodních se nacházely střílny, nejvyšší patro bylo opatřeno cimbuřím. Na něj byla v polovině 17. století přistavěna zvonice, tzv. Radziejowského věž, v níž se nachází Fouvaultovo kyvadlo.

Frombork se proslavil zejména jako domovina astronoma Mikuláše Koperníka, který se narodil v roce 1473 v Toruni v rodině zámožného obchodníka a městského radního. Nejdříve se zajímal o filozofii a lékařství, ale brzy si ho zcela získala matematika a astronomie, dokonce i při studiu teologie se stále věnoval hvězdářství. Svým nejznámějším dílem „O pohybu nebeských těles“ doslova šokoval veřejnost, lidé si totiž až do té doby mysleli, že je Země nehybným středem vesmíru. Ve Fromborku působil Koperník jako kanovník varmijské kapituly a konal zde svá astronomická pozorování. Zemřel v roce 1543 a jako kněz byl pochován pod oltář, o který ve fromborské katedrále pečoval. Frombork byl navíc v té době považován za významné centrum hvězdářů. Koperník žil na svou dobu nezvykle dlouho, zemřel v sedmdesáti letech.

Koperníkův hrob hledali historici a archeologové řadu let, protože astronom byl pochován velmi neokázale. Nakonec pod jedním z bočních oltářů našli 16 hrobů, z nichž dva přicházely v úvahu jako místa Koperníkova posledního odpočinku. Na jedné hrobce byla tabulka se jménem Andrzej Gonsiorowski, vědci tak dospěli k závěru, že v druhé musí ležet Koperník. Polští vědci za pomoci švédských kolegů nakonec v roce 2005 podle DNA identifikovali tělesné ostatky slavného astronoma. V jedné knize, kterou Koperník vlastnil, byly totiž objeveny vlasy a jejich analýza se shodovala. V biskupském paláci ze 14. století se dnes nachází Koperníkovo muzeum a ve zvonici známé jako Koperníkova věž je umístěno planetárium.

K dalším zajímavým památkám města patří Nový biskupský palác, bývalý farní kostel sv. Mikuláše, bývalý špitální komplex sv. Ducha s kaplí sv. Anny, 6 kanovnických domů nacházejících se vně opevnění, Bašta lodníků, Vodovodní věž z 16. století nebo vodní kanál datující se do století patnáctého. Z městského návrší se naskýtá krásný výhled na záliv a Viselskou kosu. Ve Fromborku se každoročně v srpnu koná Mezinárodní festival varhanní hudby. Frombork není jen historickým městem, stal se také střediskem vodních sportů a jachtingu.

- jap -

Předchozí články z Polska:
Čenstochová (Czestochowa) láká miliony poutníků
Zastavení ve Vratislavi (Wroclaw)
Zakopané
Varšava - Královský zámek
Krakov – město králů

Článek byl zobrazen 8 255 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko